Aerodrom pe izlazul din Stănești. Călinoiu a decolat!

Ideea înfiinţării unui aerodrom pe izlazul comunei Stăneşti începe să prindă contur. În cursul zilei de ieri, preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul şi consilieri de la Stăneşti s-au întâlnit cu reprezentanţii unei firme specializată în proiectarea şi realizarea acestui tip de infrastructură. Aceştia au făcut primele probe de zbor de pe viitorul aerodrom. La bordul avionului, adus de SC ECSO, s-a urcat şi Ion Călinoiu.

Un miting aerian de pe aerodromul de la Stăneşti a fost programat deja pentru lunile august-septembrie, după ce autorităţile judeţene şi reprezentanţii unei firme specializate în proiectarea şi realizarea infrastructurii aeronautice au vizualizat locaţia. În urma întâlnirii de ieri s-a decis ca aerodromul poate fi destinat operării aeronavelor din categoria ultra-uşoare dar şi celor cu masa maximă admisă la decolare de 5700 kg, care pot efectua zboruri internaţionale, curse chater, transport de marfă şi persoane, zboruri de agrement şi sportive, precum şi zboruri utilitare. “În momentul de faţă, punem bazele unei aerodrom şi pregătim studiul de fezabilitate. Primele lucrări care se vor demara vor consta în reamenajarea pistei vechiului aeroport. Sperăm ca în lunile august-septembrie să putem organiza inclusiv un miting aerian”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean. Acesta a mai precizat că în perimetrul aerodromului se vor amenaja spaţii comerciale şi de agrement, de pregătire şi conducere a zborului. “Sperăm ca în viitorul apropiat acesta să devină un punct de operare turistică şi o poartă aeriană de comunicare internaţională, precum şi aeroport de tranzit. Aerodromul va integra şi o școală de pilotaj unde cei interesaţi vor putea fi pregătiţi şi antrenaţi pentru obţinerea licenţei de pilot”, a mai menţionat Călinoiu.

PARTENERIAT

Aerodromul va fi realizat în baza unui parteneriat între Consiliul Judeţean, Primăria Stăneşti şi Primăria Târgu Jiu. “Noi vom pune la dispoziţie terenul în suprafaţă de 1200 de metri lungime şi de 50 de metri lăţime. În prima fază va fi amenajată pista şi un drum de acces. Aerodromul nu va afecta păşunatul animalelor”, a declarat Vasile Pârvulescu, primarul comunei Stăneşti.

Vizualizări: 408

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: