Adina Butariu, eleva de zece

AdinaCristianaButariueste singura elevă din județul Gorj care a obținut media 10 la examenul de bacalaureat din acest an. Absolventa Colegiului Național ”Spiru Haret”, profilul Filologie spune că în spatele acestei medii se află o muncă susținută timp de ani de zile.

”Nu o văd ca pe o performanţă. Examenul de bacalaureat nu este foarte dificil. Subiectele sunt de nivel mediu. Am fost surprinsă să văd un procent atât de mare de elevi care nu au luat examenul de bacalaureat”, spune aceasta. Cauza pentru care un număr atât de mare de elevi au picat examenul o reprezintă, în opinia proaspetei absolvente, dezinteresul. ”Probabil totul se datorează lipsei de interes pentru studiu, faptul că nu acordă o importanţă deosebită acestui examen, precum și lipsa pregătirii efective. Majoritatea invocă faptul că profesorii nu au lucrat foarte mult cu ei la școală. Elevii din ziua de azi îi învinuiesc pe alții pentru eșecul lor, dar eu cred că ei poartă cea mai mare parte din vină”, explică tânăra. Adina a terminat clasa a XII-a cu media 9,95, fiind și șefă de promoţie. Sfatul său pentru elevi este să muncească. ”Pentru a reuși în viață elevii trebuie să muncească și fiecare să își stabilească prioritățile. Toți trebuie să conştientizeze că acest examen reprezintă prima treaptă din viitorul pe care îl vor construi. Nu degeaba se numește examen de maturitate”, spune aceasta.

Susține examen de admitere la facultate

”Mă aşteptam să iau o notă bună, dar nu credeam că o să iau 10. A fost o surpriză plăcută şi o recompensă pentru zilele şi nopţile petrecute învăţând”, mărturiseşte aceasta.

Chiar dacă a luat nota maximă la examenul de maturitate, pentru Adina emoţiile nu s-au sfârșit. Peste două săptămâni va trece printr-o nouă încercare, examenul de admitere la Facultatea de Drept din București. Deși la majoritatea facultăților din țară media de la bacalaureat are o anumită pondere la media de admitere la Facultatea de Drept acesta nu este luat în considerare. ”O să susțin examen la economie și gramatică deoarece la București nu se ține cont de examenul de bacalaureat. Eu am fost conștientă că pentru admiterea la facultate nu am nevoie de media de la bac, dar am făcut-o pentru mine. Probabil o să fie concurență foarte mare pentru locurile de la buget. Sunt doar 300 de locuri și cred că foarte mulți vor să meargă acolo la facultate”, mai povestește tânăra. Cu media obținută la examenul de bacalaureat ar fi putut intra le orice facultate, însă preferă Bucureștiul datorită șanselor pe care le oferă. ”Fiind în capitală consider că sunt mai multe posibilități de afirmare profesională și datorită programelor europene pe care știu că le desfășoară Universitatea București. Am avut niște referințe foarte bune din partea unor foști colegi care sunt acum studenți acolo”, spune Adina.

Olimpică la engleză

Pe parcursul celor patru ani de liceu eleva a avut performanțe la olimpiadele și concursurile de limba engleză, materie pe care a studiat-o în regim intensiv la Filologie.

”Mie mi-a plăcut foarte mult limba engleză și cred că am evoluat foarte mult în cei patru ani. În clasa a IX-a nu aveam cunoștințe foarte largi în acest domeniu. M-a pregătit profesoara Diana Munteanu care s-a implicat foarte mult în pregătirea mea și a colegilor. La limba engleză am deja mai multe atestate. Nu merg pe studierea acestei materii la  pentru că nu consider că aș avea nevoie de o facultate pentru a-mi consolida cunoștințele”, mai explică tânăra. În cadrul facultății Adina speră să obțină o bursă în cadrul programului Erasmus și pe viitor să facă un masterat în străinătate, în Olanda. ”Cred că în acest domeniu la noi în țară încă se mai găsește de muncă. În cazul în care o să urmez Dreptul internațional probabil o să merg în altă țară”, mai susține aceasta.

PROMOVARE

În timpul liceului Adina, eleva de zece, s-a implicat într-o serie de activități prin intermediul cărora Colegiul Național ”Spiru Haret” a fost promovat. ”Anul trecut am participat împreună cu colegii la proiectul  Euroscola, prin intermediul căruia a ajuns la Parlamentul European.Am avut de prezentat o personalitate care ne reprezintă în lume și l-am ales pe Constantin Brâncuși. Eu cred că francezii îl cunosc mai bine pe Brâncuși decât românii și l-au apreciat mai mult. Acesta este și motivul pentru care a ales să doneze operele statului francez”, susține Adina Butariu.

Vizualizări: 344

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: