Secetă! Gorjenii din mai multe localităţi, alimentaţi cu apă cu cisterna!

Temperaturile din ultimele zile pun mari probleme gorjenilor, iar lipsa apei este tot mai acută. Spre exemplu, Tismana se confruntă cu grave probleme privind alimentarea cu apă în satele Pocruia și Vâlcele. Potrivit primarului Marian Slivilescu, în satul Vâlcele se intervine de aproape o săptămână cu cisterne cu apă la peste 20 de gospodării. În fapt, nu este localitate în județ care să nu aibă restricții la apă dată fiind seceta din ultima perioadă. Și la Vladimir sunt probleme însă salvarea pare să vină de la fântânile din domeniul public care mai au încă rezerve suficiente de apă.

Peste 20 de gospodării din satul Vâlcele, orașul Tismana, sunt grav afectate de secetă. Oamenii sunt alimentați în acest moment cu cisterne, reprezentanții primăriei declarând ieri că situația este critică. ”Din păcate ne confruntăm în câteva puncte cu lipsa apei în satele aflate pe porțiuni mai înalte, satele Vâlcele și Pocruia. Încă de luni intervenim în aceste sate cu cisterne cu apă, în special la 20 de gospodării. Facem două, trei curse cu câte două tone de apă la fiecare cursă. Sunt zone mai puțin ajutate de relief și nu putem să-i lăsăm de izbeliște. Cât privește celelalte sate, toate funcționează în baza unui program de restricție a apei”, a declarat Marian Slivilescu, primarul orașului Tismana.

La Slivilești, apă de la EMC Jilț

Nici în comuna Slivilești situația nu este tocmai roz. Aici două sate sunt alimentate de trei luni cu cisterna cu apă de la EMC Jilț. ”Avem două sate, Știucani și Miculești, pe care le alimentăm artificial cu cisterna. De aproximativ trei luni, cu sprijinul EMC Jilț, vin mașinile de pompieri și aduc apă cu cisterna. Asta este, seceta ne-a afectat și pe noi ca și pe celelalte comune”, a precizat Sorin Bucurescu, primarul din Slivilești.

Vijulan: ”Ne bazăm pe fântâni”

Și în comuna Vladimir administrația publică locală se confruntă cu seceta. Aici nici măcar nu există rețea de alimentare cu apă așa că oamenii se roagă să nu le secete de tot fântânile. Noul primar al comunei, Marius Vijulan, spune că în ultimă instanță va apela la fântânile din domeniul public care stau încă bine la rezervele de apă. ”Faptul că nu avem sistem de alimentare cu apă ne îngreunează și mai mult situația. Oamenii încearcă să-și gospodărească cât mai bine apa din fântâni. În caz de urgență avem mai multe fântâni pe domeniul public care nu sunt în prag de secetă”, a spus primarul Vijulan.

APA SUFICIENTĂ

Foarte bine la acest capitol stă comuna Bustuchin. ”Avem apă să mai dăm și la alții, la alte localități. În prezent nu sunt probleme, suntem avantajați și de o poziție geografică bună”, a precizat primarul Ion Ciocea.

RESTRCȚII

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj i-a avertizat ieri pe primari să pună în aplicare planul de restricționare ca să nu se confrunte cu probleme majore mai târziu. În acest moment comunele Lelești, Mușetești, Stănești, Albeni, Crasna și Brănești au restricții la apa potabilă.

ANUNŢ

Lucrurile nu stau deloc bine în municipiul Târgu Jiu, societatea APAREGIO anunţând ieri că azi, 12 iulie, între orele 11-13 va scădea presiunea apei în zona de nord a oraşului. Acest lucru se datorează intervenţiei realizate pentru cuplarea unei conducte. Cert este că în mai multe zone ale oraşului sunt probleme cu apa.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: