Primăria Târgu Jiu mimează sprijinirea culturii!

De mai mulți ani, municipalitatea mimează sprijinirea culturii în orașul lui Brâncuși. Pentru a bifa interesul față de cultură și promovarea lui Brâncuși și a operei sale, primăria Târgu Jiu sprijină anual organizarea unei tabere de sculptură. Mai mult, acum se pregătește a nouă ediție a taberei de sculptură, în condițiile în care operele de anul trecut sunt depozitate în curtea sediului artiștilor plastici. Dealtfel, cele pe care le-au amplasat prin oraș sunt transformate în bolovani înnegriți de vreme. Acestea riscă să ajungă precum cele din parcul de sculptură de la Hobiţa, care s-a transformat într-un adevărat cimitir al operelor de valoare. În loc să fie întreţinute pentru a-şi păstra valoarea artistică, acestea au fost lăsate pradă intemperiilor, devenind nişte bolovani.

Ana ANDREI

Multe dintre operele realizate în anii precedenţi în cadrul acestor tabere de sculptură s-au deteriorat datorită materialelor proaste din care au fost realizate. Se ştie că sculpturile executate în piatră de calcar sunt afectate de factorii de mediu, impunându-se astfel o întreţinere periodică a lor prin metode specifice. Deşi în mai toate capitalele europene există astfel de lucrări care au parte de tratamente periodice, la Târgu Jiu nu s-au aplicat niciodată, iar operele, în loc să înfrumuseţeze, afectează imaginea. „Este un proces ireversibil pentru calcar. Piatra de calcar ce a fost folosită la alte ediţii ale taberei este influenţată de factorii de mediu şi din acest motiv operele capătă în timp un aspect neplăcut, dar şi pentru acestea există soluţii. În schimb marmura, se comportă mult mai bine şi acesta este unul din motivele pentru care a fost preferată şi anul trecut şi în acest an”, spune Adina Andriţoiu, directorul Centrului de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.

Bani pentru organizare, nu pentru întreţinere

Deşi anual se cheltuiesc bani de la bugetul local pentru organizarea taberei, pentru întreţinerea lucrărilor nu se acordă niciun leu. Sculpturile trebuie să fie întreţinute pentru a-şi păstra valoarea artistică, în niciun caz pentru a deveni nişte bolovani înnegriţi de vreme. Soluţiile pentru salvarea acestor opere sunt aceleaşi care ar trebui aplicate şi operelor lui Constantin Brâncuşi. Chiar dacă s-a vorbit vreodată despre această problemă, a restaurării acestor lucrări, nu s-a concretizat nimic până acum. „Singura problemă este legată de finanţări, de fonduri, ca să găsim surse pentru a putea să le aplicăm un tratament adecvat încât să se îndepărteze praful, mucegaiurile, corpurile străine. Având în vedere cât costă restaurarea operelor brâncuşiene categoric este costisitor, dar nu imposibil. Sunt opere de artă şi se supun aceluiaşi tratament”, mai menţionează Adina Andriţoiu.

Sculpturile din marmură zac într-o curte

Specialiştii şi-au dat seama în timp că travertinul nu este cel mai potrivit material pentru aceste lucrări şi a fost înlocuit de anul trecut cu marmura. Însă din cauza lipsei spaţiului de expunere lucrările de anul trecut realizate din marmură zac în curtea atelierelor Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), filiala Târgu Jiu, unde îşi aşteaptă probabil colegele din acest an. „Operele sunt în continuare în faţa atelierelor sculptorilor UAP de la Debarcader, iar în perioada în care urmează vor fi amplasate în locurile în care vor fi identificate în oraş în urma unei analize care se va face la nivel de primărie, iar blocurile noi de marmură, care vor fi aduse săptămâna viitoare, vor fi aşezate în faţa atelierelor UAP, urmând a fi preluate de artişti în momentul în care se va deschide tabăra”, explică directorul Centrului de Cultură „Constantin Brâncuşi”.

O nouă tabără de sculptură

Până la găsirea unor soluţii pentru întreţinerea lucrărilor deja realizate şi amplasate prin oraş, la Târgu Jiu se aşteaptă venirea unor noi sculptori. Tabăra de sculptură se va desfăşura în perioada 1-24 august pentru lucrări se va folosi marmură de Ruşchiţa, un material care a fost folosit şi anul trecut şi care este un material foarte apreciat de sculptori. „În momentul de faţă contăm pe opt sculptori, avem şapte confirmări şi pot să spun că există un sculptor bulgar, unul din Egipt, aşteptăm confirmare de la un român din Elveţia şi avem şi patru români din ţară. Sunt sculptori cu un portofoliu verificat care au executat până acum numeroase opere monumentale, amplasate în ţară şi în străinătate în spaţiile de for public şi sperăm de asemenea să avem opere de bună calitate care să întrunească şi aprecierile criticilor de artă şi ale populaţiei”, mai menţionează directorul Centrului „Constantin Brâncuşi”.

 

VORBE

Chiar dacă se vorbea în anii trecuţi despre un muzeu în aer liber unde urmau să fie amplasate lucrările se pare că va mai trece multă apă pe Jiu până la realizarea acestuia. „Nu s-a abandonat ideea, dar nu s-a finalizat lucrările de amenajare a spaţiului de pe insuliţă. Aşa că probabil operele ce vor fi realizate anul acesta vor fi duse pe insuliţă, însă în momentul de faţă pe cele realizate anul trecut încă nu le putem amplasa acolo. Vom căuta alte spaţii adecvate”, menţionează Adina Andriţoiu.

COSTURI

Spre exemplu, primăria Târgu Jiu a contribuit cu 30 de mii de lei, iar anul acesta, directorul de la Centrul Brâncuși nu a știut câți bani au fost alocați.

 

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: