Protest al expropriaților de la noua centură a Târgu Jiului

Vreo 300 de proprietari de terenuri care nu au reușit să se înțeleagă până acum cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România în privința prețului ce le va fi plătit în schimbul pământului ce le este luat vor să protesteze săptămâna viitoare în centrul orașului.

Oamenii spun că și ei își doresc o centură nouă și modernă care să fie construită la marginea orașului chiar și pe pământurile lor, dar numai dacă li se oferă în schimb prețuri corect nu „mizeriile” pe care autoritățile le numesc „despăgubiri”. Unul dintre inițiatorii protestului este omul de afaceri Nicu Turtoi, supărat cu ani în urmă și când podul de la Lainici de peste Jiu era construit în ritm de melc. El spune că nu credea că după ani de zile mai ajunge să aibă din nou probleme cu șoselele deși, la cât merge prin țară, inclusiv prin Defileul Jiului, e sătul de gropile în care dă zi de zi.

„Noi nu ne împotrivim construirii noii centuri ocolitoare a orașului, din contră, am indicat autorităților o porțiune de teren aflată în apropierea noastră care aparține Primăriei Târgu Jiu. Să mute traseul viitoarei centuri cu câțiva zeci de metri și să despăgubească Primăria cu prețurile pe care ni le oferă nouă. De ce nu fac lucrul acesta? Prețurile pe care ei ni le propun sunt unele de mizerie și nu avem cum să fim de acord cu ele pentru că sunt oameni care au făcut rate la bănci, s-au împrumutat 30.000 de euro ca să își ia pământ acolo, când prețurile erau mari, iar acum CNADNR vine și le dă 3000 de lei. Păi cum vine asta, vi se pare o despăgubire justă și corectă? Eu îmi adusesem de la Viena utilaje ca să îmi construiesc o hală, iar acum m-am trezit că trece centura pe pământul meu, că mi se dau câțiva bani acolo ca să nu fie de pomană, iar investiția mea e moartă. În schimb, de terenul din apropiere al Primăriei nu se atinge nimeni. Cum vi se pare asta?”, întreabă retoric Nicu Turtoi.

Acesta nu este singurul nemulțumit, ca el fiind alte zeci și zeci de persoane care vor pierde și pământurile și banii investiți aici. Sunt unele persoane care rămân fără case în zona de nord a municipiului, asta după ce primiseră toate avizele de la autorități pentru a construi acolo, despăgubirile care li se oferă fiind, de asemenea, incomparabil mai mici decât investițiile făcute de ei de-a lungul anilor. Protestul pentru care nemulțumiții au cerut autorizație ar urma să aibă loc marțea viitoare, în cursul după-amiezii, pe parcursul a două ore. Până acum Primăria Târgu Jiu nu a aprobat acțiuni de protest în centrul orașului în perioada electorală, Turtoi spunând că oamenii oricum vor ieși în stradă, dar vor să o facă legal. Centura care ar urma să fie ridicată pe pământurile nemulțumiților ar trebui să fie gata în următorii doi ani, lucrările la ea fiind inaugurate recent chiar de premierul Victor Ponta. Acesta a venit atunci la Târgu Jiu și a mers și pe viitorul șantier al noi centuri, dând asigurări că aceasta va fi construită la timp, deși, deocamdată cel puțin, se vede că nici măcar problema exproprierilor nu e rezolvată.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: