Protest la Bustuchin: OMV Petrom îşi bate joc de noi!

Mai mulţi localnici din Bustuchin, proprietari ai terenurilor pe care OMV Petrom are amplasate mai multe sonde de extracţie a ţiţeiului, sunt disperaţi că societatea nu le plăteşte banii pentru folosinţa terenurilor. Oamenii spun că firma le dă, ca la milogi, câte un leu pe metrul pătrat de teren pe an, şi nici aceşti bani nu îi plăteşte aşa cum se cuvine.

Mai mulţi localnici au blocat ieri accesul echipelor de muncitori la sonda 829 Bustuchin, motiv pentru care reprezentanţii societăţii au apelat la agenţii de pază angajaţi de companie. În urma presiunilor, unii dintre localnici au cedat şi au lăsat echipele de muncitori să intre în perimetrul de exploatare.

1 leu pentru 1 mp de teren sub sondă

Proprietarii terenurilor pe care este amplasată o sondă a OMV Petrom susţin că reprezentanţii companiei refuză să le plătească banii pentru folosinţa terenurilor. În plus, oamenii susţin că suma de un leu pe metrul pătrat de teren, pe an, este umilitoare şi nu s-a negociat cu ei. Ei vor să se negocieze sumele respective şi solicită între 5 şi 15 euro pe metrul pătrat de teren. În plus, oamenii sunt disperaţi de faptul că nu pot face agricultură pe terenurile respective, toţi pomii uscându-se din cauza ţiţeiului. ”Când le vine pe chelie ne dau ce vor. Ne dau câte un leu. Bătaie de joc! Deversează ţiţei pe pomi, pe terenuri. Dezastru fac. Pe terenurile mele au 17 sonde şi nu plătesc, nici pentru folosinţa terenurilor , nici pentru dezastrul pe care îl fac”, a declarat Daniel Popescu, unul dintre proprietari. Oamenii spun că şi casele sunt afectate de drumurile petroliere şi de lucrările de exploatare, însă compania nu-i despăgubeşte, aşa cum ar fi normal.

Angajaţii OMV blocaţi

Ieri, angajaţii OMV Petrom nu au fost lăsaţi de oameni să intre pe terenurile lor, şi deci, în perimetrul de exploatare de la sonda 829. Pentru că nu au fost lăsaţi să intre, muncitorii au chemat forţele de ordine, în speţă, agenţii de pază ai societăţii CIVITAS, cu care OMV Petrom are contract, iar oamenii susţin că ar fi fost bruscaţi de agenţi. Reprezentanţii OMV se prevalează de o ordonanţă preşedinţială emisă de Judecătoria Tg Cărbuneşti, conform căreia proprietarii sunt obligaţi să-i permită creditorului, în speţă OMV Petrom, accesul cu personal şi utilaje în vederea efectuării lucrărilor de intervenţie la sonda respectivă. Oamenii susţin însă, că respectiva ordonanţă se referă la un proces pe care OMV îl are cu doar unii dintre proprietari şi nu cu toţi. Oamenii susţin că 12 proprietari sunt afectaţi de amplasarea sondei respective, însă numai doi fac obiectul respectului act emis de magistraţii cărbuneşteni.

Proprietar agresat

Pentru a fi pusă în aplicare ordonanţa respectivă, s-a făcut o executare silită, tot cu scandal. În momentul respectiv, unul dintre proprietari ar fi fost agresat. ”Am fost bruscat de organele cu care a venit executorul judecătoresc Eduard Talianu. S-a făcut executare, dar noi nu am fost chemaţi în proces. Au fost doar două persoane, iar pentru restul au intrat fără a negocia, fără un contract, fără a plăti. Nu vor să stea de vorbă cu noi. Noi vrem să negociem preţul şi să ne plătească distrugerile pe care le provoacă. Am 40 de pomi pe un teren şi nu vor să mi-i plătească. Sunt distruşi”, a declarat Nicolae Bălicioiu. Mama lui Nicolae Bălicoiu susţine că ieri le-a dat ea drumul muncitorilor să intre. Numai să nu mai fie scandal şi să nu-i mai agreseze fiul, care oricum are probleme de sănătate. Femeia spune că reprezentanţii firmei profită de faptul că oamenii sunt oricum amărâţi şi astfel îşi bat joc de ei. ”Le dădui drumul să intre, numai să nu-l mai bată (n.r. pe fiul său). Dacă am rămas fără om. Le dădui drumul că-s vai de capul meu de amărâtă. Numai necăjită şi nici atâta lucru să nu ne plătească. Pomii toţi mi i-au ars. Au dat drumul la ţiţei. Îşi bat joc de noi, că suntem amărâţi”, spune femeia.

Noi plătim impozit

Mai mult decât atât, oamenii sunt disperaţi şi din cauza faptului că ei sunt obligaţi să achite impozite la primăriei pentru terenurile pe care OMV are amplasate sondele. Proprietarii se plâng că ei dacă nu-şi achită impozitele sunt nevoiţi să plătească penalităţi, iar compania plăteşte oamenii în bătaie de joc sau chiar nu dau nici măcar acel leu. „Suntem afectaţi pe de-a rândul cu terenurile. Sunt 17 sonde pe terenul nostru şi nu plătesc decât la 2 sonde şi nici la astea nu ne dau toţi banii. Noi i-am oprit să intre, pentru a negocia cu ei, pentru a ne plăti banii. Ne-au ameninţat că ne bat. Eu sunt suferindă şi le-am spus să ne dea dreptate. Dacă ne afectează, măcar să ne plătească! Să ne dea banii şi intrăm liberi. Noi plătim impozite şi ei nu ne dau banii!”, a spus Teodora Popescu. Femeia ar vrea ca măcar să-i angajeze pe fiul său la ”sondă”, dacă nu-i dau bani, că are câteva pogoane de pământ pe care sunt sonde.

Noi exploatăm, nu negociem!

Muncitorii care lucrau la sonda cu pricina cunosc situaţia însă susţin că ei îşi fac treaba pentru care sunt plătiţi şi nu-i interesează negocierile. Reprezentantul OMV Petrom, locţiitor la formaţia 12, adică cea care efectua lucrări la sonda 829 Bustuchin,  Nicolae Floroiu, ne-a rugat respectuos să stăm departe de perimetrul de exploatare pentru că suntem în pericol. El a precizat că nu are treabă nici cu proprietarii, nici cu negociatorii, aceştia din urmă făcând parte dintr-o altă firmă a grupului OMV. ” Nu avem de-a face nici cu domnii proprietari, nici cu cei care au negociat. Noi suntem la serviciu. Domnii au negociat cu alte persoane. Noi venim, preluăm locaţii de la altă firmă, tot în cadrul OMV, dar nu avem treabă cu terenurile. Noi am preluat perimetrul şi lucrăm !”, a conchis Floroiu.

SCANDAL

Oamenii nu vor să cedeze. Ei spun că în situaţia în care reprezentanţii companiei nu vor negocia cu ei vor bloca din nou accesul echipelor de sondori. Oamenii vor s-o pună de-o răzmeriţă, pentru că spun că nu mai suportă să fie batjocoriţi de o companie cu un profit uluitor.

Vizualizări: 509

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: