Lecţia de bucătărie, predată la ”Madgearu”

Elevii de la Colegiul Comercial ”Virgil Madgearu” au lăsat cărțile deoparte și s-au apucat de gătit. Sub atenta supraveghere a unui maestru bucătar, invitat special în rândul elevilor, aceștia au preparat bucate alese, învățând cu acest prilej și câteva din secretele bucătăriei. La lecţia de bucătărie au fost prezenți și doi foști elevi ai liceului care lucrează în acest domeniu, considerat unul de viitor. O bună parte din elevi sunt atraşi de acest domeniu și speră ca pe viitor să devină bucătari recunoscuţi.

Cei care învață la Colegiul Comercial ”Virgil Madgearu” din Târgu Jiu au avut ieri parte de o oră de bucătărie. Cel care a luat locul profesorului a fost bucătarul Cătălin Rusu, care i-a învățat pe elevii de la Alimentație Publică cinci rețete. Cei mai pricepuți elevi au dat o mână de ajutor în prepararea bucatelor. ”Prepar rulouri cu bacon și ciuperci. Mi-ar plăcea să practic această meserie pe viitor”, spune Roxana Drăgan. Unii dintre elevi chiar au făcut practică în domeniu și speră să devină bucătari celebri. ”Am gătit acasă, am făcut și practică la restaurant. Eu chiar vreau să urmez o carieră în acest domeniu. Nu am învățat lucruri sofisticate în trecut, însă sunt dispus să învăț”, menționează Adelin Hătărăscu. Bucătarul Cătălin Rusu a fost bucuros că a împărtășit din experiența sa elevilor. ”În săptămâna Școala Altfel am fost invitați să preparăm niște produse ca să învețe și cei mici din experiența noastră. Ne-ar bucura ca din elevii prezenți aici doi sau trei să ajungă bucătari. O să facem cinci preparate, printre care pui cacciatore și aripioare buffalo style. Preparăm noi și apoi îi punem și pe ei să facă. Unii dintre ei se descurcă foarte bine. Am luat cu mine și doi elevi care au învățat tot aici, la liceu. Acum lucrează lângă mine, le place această meserie și sunt foarte pricepuți”, spune bucătarul Cătălin Rusu.

Alexandru Giurcă și Andrei Berbecaru și-au adus aminte de liceul în care au învățat și au venit să îi învețe pe elevii din clasele a IX-a și a X-a câteva secrete din acest domeniu. ”La început nu credeam că o să ajung aici, dar după ce am lucrat în acest domeniu a început să îmi placă această meserie. De patru ani sunt alături de domnul Cătălin. Este o meserie curată, îngrijită. Nu stai în frig afară, nu stai în ploaie. Secretele bucătăriei sunt descoperite pe zi ce trece și nu cred că o să le învăț vreodată în totalitate. Poate anul viitor o să mergem la București să facem câteva cursuri de specializare”, menționează Alexandru Giurcă. 

O inițiativă bună

Cea care a inițiat această activitate a fost profesoara Narcisa Călugăru. ”M-am gândit că văzând un maistru bucătar cum lucrează o să-i atragem spre acest domeniu. În acest fel elevii pot să descopere ce vor să facă în viață. Anul trecut erau foarte interesați, așa că am decis să continui această activitate, mai ales că s-a ivit și această săptămână. Ei vor să se implice în aceste activități și sper să vină în continuare. Noi îi ajutăm în acest fel. Sunt mulți elevi de la noi din școală care au urmat această meserie”, spune Narcisa Călugăru, maistru instructor pe catedra de alimentație publică. Inițiativa a fost apreciată și de directorul colegiului, Petre Ciungu, care a considerat că pentru a fi sănătos trebuie să mănânci sănătos. ”Elevii trebuie să învețe să gătească sănătos ca să fie sănătoși. Noi am avut în cadrul specializărilor mult mai multe ore de pregătire a copiilor în domeniul alimentației publice, dar de când s-au desființat numărul de ore s-a redus. Probabil că la acest lucru s-a gândit și profesoara care îi coordonează, mai ales că această perioadă le permite acest lucru. Au pregătit câteva rețete prezentate de un reprezentant al agentului economic cu care noi colaborăm astfel încât să îi obișnuiască mai bine cu munca de viitori bucătari”, precizează directorul Petre Ciungu.

Vizualizări: 225

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: