Protestele magistraţilor produc gaură în bugetul Finanţelor

Bugetul statului este afectat din cauza protestelor magistraţilor care durează de mai bine de trei săptămâni. Din cauză că judecătorii amână şedinţele şi nu mai emit ordine de lichidare pentru firme, Direcţia de Finanţe Publice Gorj a încasat luna aceasta mai puţin cu aproximativ 90 de miliarde de lei vechi.

Prelungirea grevei magistraţilor şi întreruperea judecării proceselor agenţilor economici aduce grave pierderi la buget. „Toate instanţele de judecată amână procesele aflate în procedură de insolvenţă, inclusiv şedinţele de judecată unde sunt aprobate rapoartele întocmite de lichidatori pentru distribuirea sumelor provenite de la societăţile aflate în procedură de insolvenţă sunt amânate. Dina acest motiv, momentul încasării sumelor la bugetul consolidat al statului se amână pentru date ulterioare pe care nu le cunoaştem încă, până când vor fi judecate aceste situaţii”, a spus Dumitru Pârvulescu, director executiv al Direcţiei de Finanţe Publice Gorj.  

Dumitru Pârvulescu atrage atenţia, asupra faptului că greva magistraţilor afectează într-o oarecare măsură şi încasările la bugetul de stat. „ De la începutul anului media încasării de la societăţile aflate în procedură de insolvenţă prin intermediul lichidatorilor a fost 8-9 milioane lei. Au fost luni în care am încasat şi peste 50 de milioane lei, asta înseamnă în lei vechi peste 500 de miliarde. Este normal să fie afectat bugetul statului cu aceste sume. Să ne gândim că toate veniturile pe care noi le încasăm pentru bugetul statului au un echivalent în cheltuieli, care nu pot fi efectuate în termenele respective pentru că veniturile la bugetul consolidat al statului nu sunt realizate în termen”, a mai adăugat Pârvulescu.

Judecătorii decid azi dacă mai continuă protestele

Magistraţii gorjeni decid în această dimineaţă dacă mai continuă sau nu formele de protest la care au apelat până acum. Preşedintele Tribunalului Gorj, judecătorul Florin Encescu, a precizat că va convoca Adunarea Generală a Magistraţilor pentru ora 8.30, pentru a analiza împreună cu colegii săi ce trebuie făcut după aproape o lună de la declanşarea formelor de protest. Magistraţii nu au pronunţat sentinţe în această perioadă, au evitat audierile şi au dat doar noi termene, arhivele instanţei fiind şi ele aproape închise.

Encescu înclină să creadă că la discuţiile de azi colegii săi vor decide o reluare a activităţii, deşi acest lucru nu este foarte cert. Şeful Tribunalului Gorj spune că, în cazul în care se va renunţa la formele de protest, magistraţii vor trece la pronunţarea în masă a sentinţelor în dosarele care au fost amânate în ultimele săptămâni. Acesta a menţionat anterior că volumul de muncă al judecătorilor creşte cu fiecare zi de prelungire a protestului. Magistraţii nu au reuşit să obţină creşterile salariale revendicate şi nici îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din instanţe. (G.I)

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: