Puţini copii gorjeni beneficiază de alocaţii europene

Părinţii plecaţi la muncă în străinătate nu solicită alocaţii europene pentru copii rămaşi acasă. Deşi gorjenii care desfăşoară activităţi în statele membre ale Uniunii Europene au dreptul la prestaţii familiale pentru copiii rămaşi în grija bunicilor, foarte puţini au solicitat aceste drepturi. Din anul 2007, de când a intrat în vigoare Regulamentul Comisiei Europene, doar 323 de părinţi gorjeni au solicitat alocaţii europene pentru copiii rămaşi acasă. Dintre aceştia 133 lucrau cu contract legal, iar 190 lucrau fără forme legale. În timp ce în ţară copiii beneficiază de o alocaţie în valoare de 42 lei, respectiv 10 euro, în statele UE sumele depăşesc şi 150 de euro. De la începutul acestui an s-au depus doar 33 de solicitări în acest sens.

În cazul în care un copil are unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, acesta poate beneficia de alocaţie europeană. La nivelul judeţului Gorj peste 800 de copii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 18 ani au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate. Puţini beneficiază însă de alocaţii europene. „În cazul în care ambii părinţi au contract de muncă într-o ţară din UE, ţara respectivă trebuie să acorde integral prestaţia respectivă”, spune Paulina Bâlteanu, director coordonator în cadrul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj. De asemenea, dacă statul de reşedinţă a copilului este România, iar unul dintre părinţi lucrează în ţară, iar celălalt într-un stat membru UE statul competent cu plata prestaţiilor va fi România şi va plăti în integralitate drepturile la alocaţia de stat pentru copii, iar celălalt stat membru va acorda un complement diferenţiat. 

Cea mai mare alocaţie, din Germania

Cea mai mare alocaţie europeană pe care un copil o poate primi este cea din Germania, care poate ajunge şi la 154 de euro pe lună. În cazul Italiei valoarea acesteia este de aproximativ 124 de euro pe lună, iar cei care au părinţii plecaţi la muncă în Olanda pot să primească 63 de euro pe lună. În trei ani de zile, cele mai multe cereri au fost depuse de părinţii plecaţi la muncă în Intalia, respectiv 105, urmate de Austria şi Belgia, pentru care s-au înregistrat câte 11 solicitări, iar pentru Olanda şi Suedia a fost depusă doar câte o cerere de părinţii plecaţi. Pentru ca micuţii rămaşi acasă să poată primi alocaţiile europene, părinţii trebuie să completeze formularul E411, care va fi depus la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Gorj.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: