Rapid – Legia, scor de neprezentare la politică

În câteva ore o să plec spre stadionul cel mare și frumos din București, la meciul Rapid – Legia Varșovia. Ca de obicei, nu mă duc pentru români. Mă duc pentru stadion (iar) și pentru fanii polonezi (foarte răi) care au anunțat că vor veni cam 3.000. La fotbal s-ar putea să-i batem. La public probabil n-o să reușim. Dar ce e mai grav pentru România este că la politică sigur o să ne umilească. Și, pe cale de consecință, și la economie, și la nivel de trai, și la decență și, mai ales, la reputație.

Citeam deunăzi o comparație Polonia – România făcută de un editorialist de la Dilema Veche. Ovidiu Nahoi atrăgea atenția că, în ciuda celor mai dure măsuri de austeritate din spațiul european, România este printre cele mai afectate țări de criză. Pe de altă parte, Polonia (o țară similară nouă în multe privințe, istoric vorbind) a avut creștere economică și pare una dintre cele mai solide economii din UE, profitând de o strategie politico-economică moderată, de bun-simț și extrem de bine gândită. De altfel, președintele Parlamentului European este chiar un polonez: Jerzy Buzek (ales cu o majoritate impresionantă), primul politician din spațiul ex-sovietic care conduce acest organism. Parlamentul European... Vă sună cunoscut- Cu siguranță, da. Știți ce figuri avem noi pe-acolo, nu- Fiica gângavă a președintelui, un patron nebun care se laudă că-i cioban, un președinte de partid și mai nebun, câțiva șpăgari și așa mai departe. Cine i-a trimis acolo- Partidele, sigur, punându-i în capul listelor. Dar, la urma urmei, vinovați suntem doar noi, pentru că noi ținem partidele astea (și oamenii ăștia) acolo sus. Nu spun că avem elitele Poloniei. Spun doar că nici măcar să le găsim (și apoi să le votăm) pe ale noastre nu suntem în stare. E ca un blestem: o să fim o țară prosperă și respectată atunci când Gigi Becali va fi președintele Parlamentului European.

Revenind la fotbal, peste nici un an Polonia va găzdui Campionatul European de Fotbal. Un eveniment uriaș care demonstrează respectul pe măsură de care se bucură țara în comunitatea europeană. Ca să vă faceți o idee, această competiție a mai fost găzduită, în istoria ei, doar de Franța, Germania, Anglia, Belgia, Olanda, Austria, Elveția, Suedia și Italia. Ca sa vă dați seama de diferențele dintre cele două țări, noi abia am reușit, în același an, să organizăm o finală de Europa League. Deci ei o lună de fotbal, noi o zi. Ei sute de mii de turiști veniți doar pentru asta, noi cîteva mii. Ei zeci de stadioane, noi unul. Ei zeci de autostrăzi care leagă stadioanele între ele, noi... Noi niște drumuri aglomerate și nici o parcare. Ce frumos e în Polonia și ce simplu pare! Dar n-ai cu cine, bă.

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: