Râsul tâmp al lui Alexis Tsipras

Opt milioane de greci au fost chemaţi duminică la vot, la un referendum ce va fi urmat de un iad economic, indiferent de răspunsul lor. Grecii au fost întrebaţi dacă sunt de acord sau nu măsurile de austeritate propuse de finanţatorii internaţionali, care au de recuperat de la Grecia 240 de miliarde de euro. Sondajele arătau o luptă strânsă între cei care sunt de acord cu tăieri de pensii, salarii şi alte drepturi şi cei care cred că îşi mai pot păstra facilităţile.

Grecia este de ani buni un mic rai al bugetarilor şi nu numai. O studentă din România povestea la Digi24, în ziua votului, de tinerii ei colegi vor vota împotriva măsurilor de austeritate. Acolo studenţii au masă gratuită, transport gratuit, intrarea la muzee sau orice alte instituţii de cultură e liberă. Drepturi pe care le avea şi ea, ca studentă româncă. Doar în primul an de studiu a putut să îşi ia gratuit cărţi în valoare de două mii de euro. Şi facilităţile înşirate de tânără păreau să nu se mai termine. Grecia este ţara unde se dau 14 salarii în 12 luni, unde bugetarii sunt prea mulţi şi foarte bine plătiţi, unde multe categorii sociale au pensii speciale şi vârste de pensionare în jurul a 40 de ani. Gratuităţile şi facilităţile nu sunt de ieri, de azi, ci de trei decenii. Când ai huzurit o viaţă fără să dai în brânci cu munca, este greu să accepţi că brusc trebuie să munceşti în următoarele decenii pe bani puţini, ca să rambursezi credite făcute cu inconştienţă de guvernanţi. Şi acordate cu inconştienţă de bănci.

Votul grecilor va arăta dacă populaţia vrea să strângă cureaua şi să rămână în Europa ori alege să creadă minciunile politicienilor şi în final să strângă cureaua, că altă cale nu e. Ce m-a surprins la votul de ieri a fost râsul tâmp al premierului Alexis Tsipras. Un râs întins pe toată faţa, al unui prim-ministru care nu părea deloc conştient de îngrijorările grecilor. Doar văzând acel râs tembel, grecii ar fi trebuit să pună ştampila pe DA, pentru a-i da un semnal tâmpitului că trebuie să plece acasă.

Ei, dar să nu le dăm noi sfaturi grecilor, că avem şi noi zâmbatul nostru. Codul Fiscal cu reduceri de taxe, salarii majorate pentru medici şi profesori, pomeni mai mari pentru asistaţii social sunt armele cu care Ponta vrea să câştige un plus de simpatie electorală, necesar în lupta lui cu DNA. „Să facem front comun” pentru noul Cod fiscal, a fost îndemnul transmis din Turcia de premierul fugit al României. Şi când a fost arestat Vâlcov de la Finanţe, s-a spus că este în pericol Codul fiscal, reducerea TVA etc. Ghinion. Nu mai crede nimeni în minciunile lui Ponta.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: