Răuţ (CEO): Mă aştept ca sindicalele să ceară creşteri salariale la negocieri

Reprezentanţii a patru federaţii sindicale doresc să participe, începând de luni, la negocierea contractului colectiv de muncă pentru angajaţii din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Conducerea structurii economice se aşteaptă ca sindicaliştii să ceară majorări salariale şi nu exclude posibilitatea ca acestea să fie acordate chiar începând de anul viitor. Ba mai mult, directorul de Resurse Umane Ion Răuţ spune că în buget, care în prezent este în fază de elaborare, va fi prevăzută şi o creştere salarială de câteva procente în raport de inflaţie. Acesta a mai precizat că, de sărbătorile de iarnă, toţi angajaţii CEO vor beneficia de câte o primă în cuantum de aproximativ 725 de lei.

Prima rundă de negociere a contractului colectiv de muncă pentru angajaţii din cadrul Complexului Energetic Oltenia va avea loc, luni, 5 noiembrie. La negocieri vor să participe reprezentanţii a patru federaţii sindicale: FNME, Energetica, Univers şi Termoelectrica. Abia luni se va stabili cine are reprezentativitate şi cine nu.

De partea cealaltă, administraţia CEO va fi reprezentată de 11 specialişti, directori şi şefi de servicii. Potrivit lui Ion Răuţ, directorul de Resurse Umane, în cadrul negocierilor se va lucra pe o variantă de contract colectiv de muncă în care au fost selectate toate celelalte patru contracte existente până în momentul de faţă. “Pentru a putea participa la negocieri şi-au depus dosarele patru federaţii sindicale: FNME, Energetica, Univers şi Termoelectrica. Aşa cum am spus, în repetate rânduri, nici un sindicat din Gorj nu are reprezentativitate. Ele vor veni la negocieri prin mandatare. Din partea noastră au fost delegaţi 11 membri care să facă parte din comisia de negociere, însă rămânem flexibili din această privinţă pentru a vedea ce apare din partea sindicatelor. Regula este să păstrăm o anumită paritate”, a declarat Ion Răuţ.

Sunt posibile majorări salariale

Conducerea Complexului Energetic Oltenia se aşteaptă ca sindicatele să ceară la negocieri şi creşteri salariale pentru anul 2013. Directorul de Resurse de Umane spune că aplicarea unei astfel de măsuri nu este exclusă în condiţiile în care va exista o creştere la fondul de salarii.

Ba mai mult, este convins că în proiectul de buget de anul viitor se va avea în vedere o majorare salarială de câteva procente, în raport de inflaţie. “Mă aştept ca sindicatele să ceară măriri salariale la negocieri. Este posibil să existe o majorare a salariilor începând de anul viitor. În condiţiile în care va exista o creştere a fondului de salarii, o vom împărţi cu partenerii sociali. În momentul de faţă, bugetul este în fază de elaborare şi se va avea în vedere o creştere salarială de câteva procente, în raport de inflaţie”, a declarat Ion Răuţ. Acesta a mai precizat că cel mai greu de realizat va armonizarea salariilor pentru mineri şi energeticieni. “În momentul de faţă, Complexul Energetic Oltenia are aproximativ 18.800 de angajaţi, dintre care câteva sute lucrează în subteran. Este foarte greu să vorbim despre o armonizare a salariilor în condiţiile actuale. Pentru aceasta am avea nevoie de circa 80 de milioane de lei/an, în etape însă, suma va putea fi fracţionată pe patru ani”, a menţionat Răuţ.

PRIME

Directorul de Resurse Umane al Complexului Energetic Oltenia spune că, în prima fază, s-a armonizat cuantumul primelor. Astfel, de sărbătorile de iarnă, angajaţii din cadrul CEO vor beneficia de câte o primă în valoare de 725 lei. “Deocamdată, putem vorbi doar de o armonizare a primelor. Nu vor fi cheltuiţi foarte mulţi bani în plus întrucât prima era prevăzută pentru o mare parte din salariaţi. De sărbătorile de iarnă, toţi angajaţii CEO vor beneficia de câte o primă în cuantum de aproximativ 725 de lei”, a declarat Ion Răuţ.  

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: