Răuţ, în curs de plasare

Ion Răuţ a fost în ultimii ani cel mai nociv sfătuitor al lui Laurenţiu Ciurel. Pe vremea când cei doi făceau echipă, a fost o prigoană pe care salariaţii nu o vor uita curând. Lăsăm la o parte lupta dusă pentru distrugerea puterii sindicale. Adevărul este că în minerit şi energie apăruseră baroni sindicali, a căror putere era mai mare decât a directorilor. Din păcate, s-a mers mai departe, în sensul distrugerii sindicatelor care îi apărau pe oameni şi înfiinţării unor sindicate obediente conducerii.

Abuzurile mari au fost făcute asupra oamenilor. Mii de salariaţi au fost obligaţi să semneze acte adiţionale prin care să accepte reducerea salariilor. Mii de salariaţi au fost mutaţi de pe un post pe altul, până când au acceptat clauze cu care nu erau de acord. Mii de salariaţi au fost obligaţi să se înscrie în sindicatele agreate de şefi. Sute de oameni au fost umiliţi, fiind trecuţi pe posturi de muncitori necalificaţi, deşi lucraseră până atunci ca jurişti sau economişti. Cei care nu au acceptat au devenit „personal în curs de plasare”. Li s-au luat toate atribuţiile de serviciu şi erau ţinuţi opt ore pe zi într-o sală, în care nu aveau voie să facă nimic.

Sfătuit de Răuţ, Ciurel a pus bazele unui sistem de urmărire a salariaţilor, de monitorizare a calculatoarelor, a maşinilor, nu din raţiuni economice, ci pentru a afla cine contestă noua putere. Plecarea lui Răuţ la direcţia de pază a mai detensionat situaţia, faptul că nu i-a mai turnat otravă în urechi lui Ciurel s-a simţit.

Acum, pentru că nu mai e director, Răuţ s-a trezit vorbind. Se dă oprimat, deşi pe bună dreptate i s-a desfiinţat direcţia de pază, după ce a luat salariu de director mai bine de un an fără să facă nimic. Întrebarea este de ce Ciurel l-a schimbat atât de târziu. Aici, îi dăm dreptate lui Răuţ, care spune că retrogradarea lui este legată de faptul că nu a fost de acord cu anularea licitaţiei pentru pază. Adevărul este la mijloc şi nu îl avantajează nici pe Ciurel, nici pe Răuţ. Complexului Energetic Oltenia i-ar fi mult mai bine fără amândoi. Şi încă un lucru este sigur. Lui Ciurel îi este frică de Răuţ, aşa că îi va da un post pentru a-i închide gura.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: