Război între mineri și parlamentari. „Ne plângeau de milă că murim în cariere și acum s-au sucit”

O declarație a deputatului Dan Vîlceanu agită spiritele în rândul minerilor și energeticienilor. După ce parlamentarul a spus că modificările legislative cerute de angajații din producție ar putea pune lacătul pe companie, aceștia au reacționat și l-au acuzat pe deputatul liberal că și-a schimbat discursul radical față de perioada cât a fost în opoziție.

„Dăm legea și închidem compania, ne ducem acasă toți. Ies la pensie cei care îndeplinesc condițiile și restul pleacă acasă pentru că se închide compania”. Aceasta a fost afirmația care a pus gaz pe foc în rândul minerilor și energeticienilor din Gorj, mai ales între cei care protestează în Piața Prefecturii din Târgu Jiu pentru reducerea vârstei de pensionare.

Unul dintre protestatari, sindicalistul Manu Tomescu, a transmis că deputatul „s-a sucit” după ce le-a promis sprijinul. „Declarațiile dumnealui sunt la 180 de grade față de ce spunea când era în opoziție. Domnul Vîlceanu și domnul Pecingină ne plângeau de milă acum doi ani că murim prin cariere, că e munca grea, că merităm să fim încadrați la condiții speciale de muncă. Astăzi, când avem un proiect depus de liberali, domnul deputat s-a sucit. Eu îmi doresc din tot sufletul să facă ce a promis. Și la ultimele întâlniri nu au spus clar că nu vor vota acest proiect, că vor aduna toți parlamentarii, să găsească acele meserii care merită încadrate la condiții speciale de muncă, din cariere și termocentrale. Ce rău facem noi companiei când venim din timpul liber și ne cerem un drept?”, s-a întrebat sindicalistul Manu Tomescu, de la Termocentrala Rovinari.

Sindicalistul a ținut să sublinieze că minerii și energeticienii din Gorj nu își doresc să aibă aceleași drepturi ca ortacii din subteran, de exemplu. „Domnul Vîlceanu încearcă să inducă în eroare opinia publică prin faptul că noi cerem să fim încadrați la fel ca cei din subteran. Este fals. Minerii din subteran ies la pensie după 20 de ani de muncă și la vârsta de 45 de ani. Pe acest proiect de lege, vârsta e 52 de ani, cu șapte ani peste a minerilor din subteran, și stagiul de cotizare 30 de ani, deci cu 10 mai mult decât ai minerilor din subteran. Nu am pretenția să ies la pensie ca minerii din subteran ca vârstă și stagiu de cotizare, ar fi imoral. Noi nu vrem să fim puși pe același palier cu cei din subteran”, a mai spus Tomescu, la Tele3.

De aproape o lună, zeci de angajați ai Complexului Energetic Oltenia protestează în Piața Prefecturii, din Târgu Jiu, pentru ca Legea Pensiilor să fie modificată și să recâștige grupa de muncă, să fie încadrați în condiții speciale de muncă astfel încât să poată ieși mai devreme la pensie.

Vizualizări: 10,638

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: