Războiul care-i salvează pe alţii şi ne îngroapă pe noi

Lumea stă pe un butoi de pulbere şi noi ne pieptănăm de zor. Israelul se pregăteşte de război cu Iranul. Iranul face declaraţii belicoase şi spune că, dacă va fi atacat de Israel, asta ar însemna începutul celui de-al treilea război mondial. În acest caz, iranienii vor ataca bazele militare americane din Quatar, Afganistan şi Bahrein, ceea ce va presupune un răspuns pe măsură al SUA. Rusia şi-a deplasat trupele din Georgia şi Armenia la graniţa cu Iranul şi probabil va da  ajutor pe faţă sau pe dos Iranului, ţara unde şi-a făcut de mulţi ani afacerile cu arme. China şi-a exprimat în primăvară ajutorul făţiş pentru Iran în cazul unui atac al Israelului.

De ce vrea Israelul război? Specialiştii spun că de frica activităţilor nucleare din Iran şi mai precis de frica unei bombe nucleare pe care iranienii se presupune că o fabrică. Melanjul care se cloceşte de ceva timp în Orientul Mijlociu se pare că e făcut ca la carte: mai întâi ingredientul - prăbuşirea bursei în 2009, ies la iveală ţările cu datorii astronomice, iar acum piperul, mai trebuie scânteia şi se repetă anii 39-45. Sigur că nu va mai fi la fel, dar cred că va fi mult mai rău decât atunci, pentru că pur şi simplu oamenii sunt altfel.

Colac peste pupăză, zilele trecute două nave chinezeşti au intrat în apele teritoriale ale Japoniei declanşând un scandal cât casa. Cel două ţări îşi dispută de mai mult timp câteva insule şi atoli de mare importanţă pentru rutele comerciale şi nu numai. Până la urmă, la câte semne de scandal sunt în Orientul Apropiat şi Mijlociu, şi dacă tot va trebui să existe şi al treilea război mondial, de acolo va izbucni pentru că tensiunile sunt atât de mari, încât doar o scânteie mai trebuie ca să se transforme totul în scrum.

Nici Europei nu-i este mai bine, chiar dacă nu are chef de război. În caz de, Doamne fereşte, şi ea va fi târâtă într-un fel sau altul în război, chiar dacă acesta se va desfăşura departe de graniţele sale. În timp ce lumea se agită şi se ameninţă cu arme nucleare, noi ne jucăm de-a privatizarea şi stăm cu gura căscată la Diaconescu, să vedem din ce buzunar coate milioanele de euro. Statul român, reprezentant în chestiune de Guvernul Ponta, îşi bate joc de noi toţi, iar Dracu o să-şi bată joc şi de el. În plină iarnă, cu facturile doldora de lei, cu frigul în oase şi cu foamea în gât, o să mai voteze în decembrie Dandulea!

Eu îi admir pentru faptul că nu le pasă şi o ţin tot înainte cu ce ştiu. Mă trec fiorii numai la gândul că Orientul Mijlociu este atât de aproape de noi, iar Israelul este o ţară aşa prietenă cu noi, încât ar fi imposibil să ne ţinem deoparte. Nu îmi este necaz decât de faptul că de pe urma oricărei gâlcevi la care am participat de-a lungul istoriei cu combatanţi am sfârşit de partea celor care au plătit.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: