Realeşii Creţan şi Condescu, pe „baricade” la Herculane

Sfârşitul de săptămână ce se apropie va fi unul de foc pentru două federaţii naţionale care sunt conduse de doi gorjeni şi care luptă pentru drepturile minerilor şi energeticienilor cel puţin în statutele pe care le au aprobate la Tribunal. Federaţia Naţională Mine Energie şi-l va realege pe Marin Condescu în fruntea sa, iar Federaţia Naţională a Muncii îl va reconfirma pe Constantin Creţan la şefie, ambele organizaţii având deja dispute prin instanţă, unde proaspăta FNM încearcă să dobândească dreptul de a sta la aceiaşi masă cu FNME atunci când vine vorba de negocierea contractelor colective de muncă.

Întâmplător sau nu, Băile Herculane devine la sfârşitul acestei săptămâni „buricul” mineritului din Oltenia şi nu numai, mai ales dacă ţinem cont că vorbim de două federaţii naţionale. Cea mai puternică dintre ele, Federaţia Naţională Mine Energie, este fosta Centrală Naţională a Confederaţiilor şi Sindicatelor Miniere din România, în fruntea căreia se află de două decenii Marin Condescu. Cealaltă, Federaţia Naţională a Muncii, a fost înfiinţată de Constantin Creţan în perioada în care acesta era amic bun cu Miron Cozma şi amândoi visau să îşi facă un partid al muncitorilor. FNME şi FNM îşi vor aduna membrii reprezentativi, câteva sute de persoane, în staţiunea de pe valea Cernei, Creţan spunând că nu a ştiut că şi federaţia lui Condescu are congres în aceiaşi perioadă că, atunci, ar fi amânat el propria şedinţă.

Discuţiile de la sfârşitul acestei săptămâni sunt mai mult de bilanţ, pentru cei din FNME, şi mai degrabă de perspectivă pentru membrii FNM. Numitorul comun la ambele şedinţe îl reprezintă realegerea certă a lui Marin Condescu, dar şi a lui Constantin Creţan, ambii candidând de unii singuri pentru funcţiile de preşedinte pe care le ocupă de două decenii sau, după caz, un an-doi. Realegerea lor este doar o chestiune de timp, Condescu urmând să fie reales şi în fruntea Uniunii Sindicatelor Mine Energie Oltenia, o structură afiliată, de asemenea, la FNME..

„Reprezentativitate” dată de la judecător

Frumuseţea congreselor ce vor avea loc zilele acestea la Băile Herculane constă şi în faptul că Federaţia Naţională a Muncii a reuşit, din nou, dar nu definitiv, să obţină reprezentativitate, ca structură sindicală, ceea ce îi dă dreptul să se implice în negocierea contractelor colective de muncă din Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Complexul Energetic Rovinari. Pentru cine nu mai ţine minte, Creţan a mers anul trecut la Judecătoria Târgu Jiu şi a cerut „reprezentativitate” pentru CE Rovinari şi Compania Naţională a Huilei Petroşani, o tânără judecătoare fiind atât de darnică şi clementă încât i-a acordat FNM-ului mult râvnita reprezentativitate şi pentru SNLO. Administraţia şi sindicatele din aceste unităţi economice au contestat decizia, iar o instanţă a Tribunalului a dispus casarea sentinţei buclucaşe şi rejudecarea cererii formulate de FNM-ul lui Creţan.

Un alt magistrat s-a pronunţat pe 2 aprilie, săptămâna trecută, înainte de Paşti, în acest caz şi a decis că atât sindicatele lui Condescu, care au contestat prima decizie, cât şi administraţia SNLO şi CE Rovinari, nu pot să fie parte în proces, motiv pentru care Federaţia lui Creţan a câştigat, din nou, mult râvnita „reprezentativitate”. Judecătorul care acum a pronunţat această decizie a recunoscut măcar că nu are competenţa de a se pronunţa în cazul CNH, motiv pentru care dosarul a fost disjuns, Judecătoria Petroşani urmând să analizeze cererea lui Creţan. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, lucru pe care, cel mai probabil, sindicatele lui Condescu îl vor face după bairamul de la Herculane. Creţan, în schimb, e convins că lucrurile se mişcă în favoarea sa, el spunând că are  din ce în ce mai mulţi membri de sindicat care trec de partea sa. La congresele de la Herculane raportul îi este însă categoric favorabil lui Condescu, până acum un deceniu, Creţan fiind şi el vicepreşedinte în fosta Uniune a Sindicatelor Miniere Oltenia. USMO „aripa Creţan” s-a implicat însă în 1999 în ultimele mineriade ale lui Cozma şi, după acele evenimente, a intervenit divorţul între liderii sindicali, Creţan fiind un contestatar vocal şi vehement al lui Condescu şi al Federaţiei conduse de acesta, deşi în FNME se regăsesc mineri şi energeticieni din toată ţara.

Vizualizări: 81

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: