Au început negocierile pentru reducerea vârstei de pensionare în minerit

Minerii cer pensionarea mai devreme din cauza condiţiilor grele în care lucrează. Aceştia spun că este vorba de muncă în condiţii cărora nu le poate face faţă un om la 65 de ani, cât este vârsta de pensionare. Liderii minerilor şi politicienii democrat-liberali au negociat sâmbătă în numele ortacilor chiar cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan. La întâlnirea care a avut loc la Rânca nu au participat parlamentarii PSD şi PNL, chiar dacă au fost invitaţi.

Sindicatele din minerit susţin pensionarea anticipată a celor pe care îi reprezintă. Fost lider sindical, actualul deputat PDL Severus Militaru l-a invitat în Gorj chiar pe ministrul Muncii, Mihai Şeitan, pentru a-i prezenta condiţiile de muncă ale minerilor.

Ministrului Muncii i-a fost prezentat un material despre condiţiile de muncă din minerit, pe care l-a luat la Bucureşti pentru a fi studiat de specialişti. Primele reacţii ale ministrului au fost pozitive, acesta spunând că va face tot posibilul ca minerii să poată ieşi la pensie mai devreme. „Am avut o discuţie constructivă cu reprezentanţii sindicatelor. Ideea ar fi ca în perioada următoare, împreună să facem o analiză în detaliu să vedem în ce măsură pentru munca la suprafaţă în minerit se pot găsi soluţii de pensionare în condiţii deosebite. O să găsim o soluţie care să permită ca şi aceste condiţii de muncă, ce nu au fost introduse până acum în sistemul de condiţii grele, să fie prinse în lege“, a declarat Ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Militaru: „Există dorinţa de a micşora vârsta de pensionare”

Întâlnirea cu ministrul Muncii a fost mulţumitoare pentru cei prezenţi la Rânca. Deputatul Severus Militaru speră ca acest proiect să fie dus la capăt  în urma materialelor care i-au fost prezentate ministrului. „Se pare că există dorinţa de a micşora vârsta de pensionare pentru salariaţii care lucrează în carierele de lignit. A rămas să mai avem discuţii cu colegii din parlament după ce dumnealui va da materialele primite de la noi spre studiu specialiştilor şi în noua lege a pensiilor vom încerca să introducem acele amendamente care să ne ofere posibilitatea să-i scoatem mai repede la pensie pe angajaţii din cariere“, a declarat Militaru.

Manţog: „Este foarte greu să munceşti în carieră la 65 de ani”

Ionel Manţog, directorul economic al CE Turceni, spune că trebuie găsit urgent un cadru legislativ pentru condiţiile de muncă din cariere, deoarece unui miner îi va fi foarte greu să muncească la 65 de ani în actualele condiţii.  „Datorită faptului că se propune în mod justificat pentru o perioadă de 30 de ani de aici înainte creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani, rezultă că munca în cariere trebuie revizuită din punct de vedere al condiţiilor de muncă, a încadrării în condiţiile de muncă, pentru că într-adevăr dacă nu beneficiază de condiţii deosebite de muncă, minerii ar trebui să lucreze până la 65 de ani. Este greu de crezut că vor putea să muncească în cariere în actualele condiţii, iar acest lucru a fost recunoscut la întâlnire. Ceea ce a făcut domnul ministru a fost un angajament în care, pornind de la aceste constatări, să găsim formula legală prin care să ajungem la ceea ce îşi doresc sindicatele în mod justificat. Cred că în perioada următoare trebuie să facem demersuri pentru ca realitatea din cariere să fie recunoscută în plan legislativ“ a declarat, Ionel Manţog.

Liderii sindicali sunt optimişti

Liderii sindicali ai minerilor se declară optimişti după întâlnirea pe care au avut-o cu ministrul muncii, Mihail Şeitan, la Rânca. Liderul sindical Viorel Temelescu afirmă că Şeitan a venit în faţa reprezentanţilor minerilor foarte bine pregătit, ministrul muncii având cunoştinţă şi despre demersurile anterioare făcute de sindicatele miniere pe aceeaşi temă. Temelescu afirmă că Şeitan a promis că viitoarea lege a pensiilor va include şi doleanţele sindicatelor miniere, acest lucru urmând să se întâmple în următoarele luni.

Ministrul muncii a venit pregătit la Gorj cu diferite informaţii despre situaţia socio-economică a judeţului, el ştiind exact care este rata şomajului la nivel local şi care sunt ultimele reduceri de personal făcute în zonă. Şeitan a menţionat că Gorjul are o rată a şomajului de 11,5%, faţă de 8,3% cât este la nivel naţional. Acesta a precizat că rata şomajului a fost explozivă în ultimele luni, ministrul menţionând că situaţia respectivă este o consecinţă a deciziilor de concediere luate în ultima vreme în lipsa creării unor alternative economice. (G.C.)

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: