Recalcularea pensiilor din minerit, o păcăleală

Puţin peste o sută de pensionari din Gorj, cu grupele I şi II de muncă, primesc bani mai mulţi după ce le-au fost recalculate pensiile. Informaţia a fost dezvăluită de liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu. Cifrele vin de la Casa Naţională de Pensii. „A fost o mare păcăleală”, a fost mesajul parlamentarului.

Puţini pensionari din România s-au ales cu veniturile majorate după ce a fost pusă în aplicare legea care le promitea măriri substanţiale. Doar jumătate dintre cei care au muncit în condiţii grele au avut parte de recalcularea pensiilor. „În 2015, înainte de alegeri, ei au adoptat o lege în Parlament prin care se majorau punctajele pentru grupa I, cu 50%, pentru grupa II, cu 25%, numai că doamna Vasilescu (n.r. ministrul Muncii), în ianuarie 2017, a dat o hotărâre de Guvern prin care modifică normele de aplicare a acestei legi astfel încât pensionarii să nu mai primească majorările promise. Au luat voturile şi după alegeri şi-au anulat promisiunea”, a transmis deputatul Dan Vîlceanu.

În ceea ce priveşte gorjenii care au grupele de muncă I şi II, lucrurile stau şi mai rău. Nici 150 de pensionari din Gorj nu au primit pensii mai mari, după ce le-au fost recalculate. „La nivel naţional, au fost recalculate 36.299 de pensii. Sunt 74 – 76.000 care au lucrat în grupele I şi II de muncă. Ei au calculat undeva la jumătate dintre pensii. Au crescut doar 6.400 de pensii. Deci a fost o mare, mare păcăleală. Şi mai mare păcăleală a fost în judeţul Gorj, unde, datorită mineritului, sunt foarte mulţi pensionari care au lucrat în grupe de muncă. În Gorj, au recalculat 1.662 de dosare şi au beneficiat de majorări 138 de pensionari, dar vin la televizor şi anunţă creşteri de pensii, bunăstare. Am avut creşteri de peste 50% la utilităţi în ultima perioadă”, a mai explicat deputatul Vîlceanu. (A.A.)

Vizualizări: 3,333

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: