Recensământ de probă în patru localităţi gorjene

Înaintea recensământului general al populaţiei şi al locuinţelor, ce este programat în luna octombrie a acestui an, va avea loc un recensământ de probă, care va avea loc în perioada 7-16 mai în toată ţara. Demararea acestei acţiuni va aduce mai mulţi bani în buzunarele angajaţilor de la Direcţia de Statistică şi obligaţii din partea primarilor. Ultimul recensământ a avut loc în anul 2002.

În judeţul Gorj recensământul-pilot se va desfăşura în şapte sectoare. „Trei sectoare vor fi în municipiul Târgu Jiu, în zona Centru, Piaţa Mică, Calea Bucureşti, două sectoare vor fi în Băleşti, în satele Băleşti şi Ceauru, unul în comuna Scoarţa şi va exista şi un sector pe culte, respectiv Mănăstirea Tismana din oraşul Tismana”, spune Gheorghe Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj. Pe bază de convenţie civilă de prestări servicii, recensământul pilot va fi efectuat cu personal din aparatul propriu al Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj, selectat şi instruit în acest scop.

Cei care vor pleca în teren pentru culegerea datelor sunt angajaţii Direcţiei de Statistică Gorj, în număr de şapte, care vor primi pentru această activitate 50 lei pe zi. „Se va urmări verificarea mărimii normelor medii de lucru pe un recenzor, ceea ce va permite dimensionarea finală corectă şi adecvată realităţii a sectoarelor de recensământ şi stabilirea numărului necesar de recenzori şi al personalului de îndrumare al recensământului. Datele obţinute în urma recensământului pilot sunt folosite pentru a pregăti recensământul propriu-zis din luna octombrie şi nu reprezintă o surse de date referitor la populaţie şi locuinţe”, mai explică Gheorghe Popescu.

Indicatoarele, obligatorii în localităţi

Recensământul implică obligaţii şi pentru autorităţile locale. Mai exact, primarii nu au voie să adopte în perioada recensământului de probă şi al recensământului propriu zis hotărâri de consiliu prin care să schimbe denumirile străzilor sau ale cartierelor. „Primarii nu au voie să schimbe nicio denumire. De asemenea, la nivelul oraşelor şi localităţilor trebuie să existe indicatoare pentru localizarea clădirilor, să existe numere la case”, atrage atenţia Gheorghe Popescu. În zilele de 5 şi 6 mai are loc vizitarea preliminară a clădirilor şi locuinţelor din cadrul fiecărui sector de recensământ pentru a identifica pe teren limitele sectorului, dacă au fost date în folosinţă clădiri şi locuri noi care nu figurează pe hartă. „Primirea recenzorului şi dialogul cu acesta este o obligaţie civică a fiecărui cetăţean”, mai spune Gheorghe Popescu.

Prin recensământul general al populaţiei, ce va demara în luna octombrie a acestui an se vor urmări aspecte precum numărul şi distribuţia teritorială a populaţiei, a structurilor sale demografice, social-culturale şi economice, precum şi a fondului locativ şi a condiţiilor de locuit ale populaţiei.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: