Recepţie penală după distrugerea de miliarde a Porţii Sărutului

Au pus furtunul cu jet de apă pe Poarta Sărutului, i-au făcut un şmotru de parcă erau banalele bănci din parc şi au încasat 370.000 de lei. Proiectantul lucrării de restaurare a monumentului brâncuşian s-a arătat revoltat şi a refuzat să semneze recepţia. Institutul Naţional pentru Patrimoniu a reacţionat dur: va da proiectantul în judecată pentru calomnie. Mai mult, a recepţionat lucrarea, ilegal, deoarece prezenţa proiectantului în comisia de recepţie este obligatorie prin lege. Primarul Florin Cârciumaru a reacţionat şi el, acuzându-l pe proiectant că soluţiile de restaurare propuse de el au fost prea scumpe!!! Nici suma nu a fost mică, iar caietul de sarcini a fost asumat de câştigătorul licitaţiei, i-am transmite noi. Efectele lucrării de „restaurare” sunt devastatoare: porţiuni de piatră desprinse din Poarta Sărutului sub jetul de apă; îngălbenirea pe alocuri a monumentului. Iar vestea rea abia acum urmează: autorităţile au anunţat că această bătaie de joc pe bani mulţi se va face în fiecare an.

Primul ministru Victor Ponta a fost invitat să participe sâmbătă la recepţia finală a lucrării de restaurare a Porţii Sărutului, pentru care Ministerul Culturii a alocat suma de 370.000 de RON. Ieri a avut loc recepţia tehnică a lucrării. Comisia tehnică s-a întrunit la Poarta Sărutului, dar de la început cu gânduri ascunse. Proiectantul lucrării nu a fost anunţat să vină, deşi prezenţa lui în comisie este obligatorie prin lege. Dorin Dănilă a venit însă pe cont propriu şi a dezvăluit motivele grave pentru care nu poate semna recepţia. Lucrările comisiei s-au întrerupt, specialiştii cu aere de Bucureşti declarându-se deranjaţi de prezenţa jurnaliştilor. Spre seară, Institutul Naţional al Patrimoniului a anunţat că s-a semnat recepţia. Surse politice declarau că premierul Ponta nu va mai ajunge la Târgu Jiu, din cauza scandalului.

Poarta Sărutului, îngălbenită de rugină

Proiectantul general al lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului, Dorin Dănilă, a anunţat ieri că nu va semna recepţia, pentru că lucrările nu sunt conforme. Practic, monumentul a fost spălat cu jet de apă, ceea ce a contribuit la degradarea, nu la restaurarea lui. Bucăţele din poartă s-au desprins sub presiunea apei, iar rugina de pe componentele metalice din interior a ieşit la suprafaţă, îngălbenind monumentul. „Spălarea porţii, o aberaţie, ceva inadmisibil! Tot fierul din Poartă a ieşit la suprafaţă. S-a făcut fără aviz. Este legea 422 în care spune că cine lucrează fără avize e penal. Nu există în niciun proiect care să spună că se poate spăla cu pompa de presiune. Nu există aşa ceva! Nu există! Din cauza, asta acum Poarta e galbenă. Adaosul imens de apă a dizolvat sărurile de fier, sunt fâşii de galben, poarta a deveni galbenă“, a declarat Dorin Dănilă. Comisia care ar fi trebuit să facă ieri recepţia tehnică a întrerupt lucrările fără un verdict clar, membrii dând vina pe faptul că au fost deranjaţi de prezenţa jurnaliştilor. „Nu-i conferinţă de presă, suntem o adunare aici, o adunătură de oameni, care încercăm să facem ceva. Nu v-am dat voie să ne filmaţi“, spune cu sinceritate un membru din „adunătură”, care a refuzat să-şi spună numele.

poarta

Dovada premeditării: au încercat să scape de proiectant!

Proiectantul Dănilă explică faptul că recepţia lucrărilor, dar şi execuţia acestora ridică semne de întrebare. „Abia ieri mi s-a trimis hârtia oficială. În mod normal comisia vine cu maşina de la Minister. Nu mi s-a răspuns. Mi-am scos 4 milioane, am luat benzină şi am venit. Dacă nu veneam, probabil că mă chemau la ordine la Minister. (...) Sunt proiectatul acestei lucrări şi habar nu am că s-a ţinut licitaţia. În mod normal, trebuia să fiu invitat la licitaţie. Nu au prezentat ce trebuia să prezinte şi mă forţează pe mine să semnez imediat fără să văd, nişte lucruri, că s-au respectat. Este o anumită structură, panoul de deschidere de şantier, cu proiectantul, cu constructorul, cu avizul ca toată lumea să ştie cine livrează acolo. De ce nu s-a pus, de ce s-a stat în asemenea situaţie?“, se întreabă acesta.

Dănilă crede că după acest scandal va avea probleme la serviciu. Oricum, directorul INP, Alexandru Muraru, a avut un comportament nepotrivit faţă de acesta. „Mâine voi fi pârât directorului INP, un domn care la telefon m-a făcut dobitoc. Am lucrat cu oameni importanţi şi nu am păţit nicăieri aşa ceva, ca aici, cu această lucrare“, a spus Dănilă.

Poarta a îngălbenit, Cârciumaru s-a înnegrit

florin_carciumaruŞi, pentru că la Târgu Jiu lucrurile sunt pe dos, primarul Florin Cârciumaru pune tunurile pe singurul restaurator care a atras atenţia asupra stării operei lui Brâncuşi. Scandalul l-a afectat pe Cârciumaru, deoarece umbreşte vizita de mâine a premierului Victor Ponta, care va veni să sărbătorească 75 de ani de la inaugurarea Căii Eroilor. „S-a lucrat conform documentaţiei. Îmi pare rău că a ieşit scandal şi că meciul dintre INP şi domnul Dănilă s-a transferat la Târgu Jiu. INP nu a vrut să lucreze după documentaţia domnului Dănilă, fiind foarte-foarte scumpă. Ţinând cont de scandalul iscat o să iau legătură cu directorul INP şi reprezentanţii Ministerului Culturii, să vină la Târgu Jiu să rezolve această problemă“, a declarat primarul Florin Cârciumaru.

Practic, primarul spune că nu s-a lucrat după proiectul în baza căruia a fost organizată licitaţia. Proiectantul Dorin Dănilă este uimit de declaraţia lui Cârciumaru. „Nu-şi are rostul această afirmaţie. Dacă nu s-a lucrat după proiectul meu, de ce am fost chemat să-mi spun părerea şi să semnez procesul verbal? Licitaţia s-a făcut după acest proiect şi nu are relevanţă ce spune domnul primar, deoarece la o licitaţie de acest tip se pune o listă de calitate goală şi cel interesat pune preţurile“, a declarat Dănilă.

INP a recepţionat lucrarea şi face plângere penală

comisie_receptiePrintr-un comunicat de presă, Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) a anunţat aseară că „a recepţionat lucrările de restaurare/conservare pentru componenta artistică şi piatră de la „Poarta Sărutului”, element component al Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” din Târgu Jiu“. „Din punct de vedere legal nu ştiu ce înseamnă că această recepţie, nu a fost semnată de mine, dar înţeleg că echipa tehnică a dat acelei firme 75 de mii de euro“, a explicat Dănilă.

Mai mult, Alexandru Muraru, directorul general al INP, susţine că institutul va depune „plângere penală împotriva celui care a calomniat public instituţia şi a celui care a încercat obţinerea unor lucrări prin încălcarea legii“. Dorin Dănilă a spus în interviurile acordate jurnaliştilor că a fost sunat şi jignit de directorul INP, fără să-i dea numele. Muraru l-a sunat pe restaurator şi l-a făcut dobitoc, iar unii membri ai comisiei de recepţie au recunoscut acest lucru, spune Dănilă.

TĂCERE

Cine spune că operele lui Brâncuşi nu aduc bani, bate câmpii. Aduc mulţi bani, dar în buzunarele unor firme. Pentru lucrările de restaurare s-au cheltuit 370.000 de lei, acestea fiind făcute de o firmă din Alba Iulia, Grup Corint. În şedinţa comisiei tehnice a fost prezent şi patronul firmei, arhitectul Dan Sabău. Acesta nu a scos un cuvânt în timpul discuţiilor cu jurnaliştii.

UNESCO

Restaurarea monumentului „Poarta Sărutului” reprezintă o investiţie esenţială pentru înscrierea obiectivului pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, susţine comunicatul INP. Directorul Centrului Brâncuşi, Adina Andriţoiu, a declarat tot ieri că restaurarea Porţii Sărutului nu are legătură cu dosarul înaintat UNESCO.

REACŢIE

Centrul „Brâncuşi” din Târgu Jiu a avut ca de fiecare dată o reacţie nepotrivită. „Îmi pare foarte rău, pentru că noi ne pregătim pentru o acţiune de suflet să sărbătorim un eveniment extraordinar, 75 de ani de la inaugurarea Căii Eroilor“, spune directorul Centrului Brâncuşi, Adina Andriţoiu. Aceasta a spus că există aviz pentru spălarea Porţii Sărutului, iar această operaţiune se va face anual. „Cine doreşte să ceară detalii, să ceară de la specialişti, nu de la noi, care doar am gestionat o problemă administrativă“, a mai spus Andriţioiu.

ACUZAŢIE

INP l-a mai acuzat pe proiectantul Dănilă că a venit cu preţuri estimate mari. „Prima valoare estimată de dl. Dănilă pentru lucrările de restaurare a fost de 860.095 lei și a fost considerată exagerată atât de către Comisia Tehnico-Economică din cadrul Ministerului Culturii cât și de către INP.A doua propunere a d-lui Dănilă a fost de 557.559 lei și a avut aceeași soartă ca și prima propunere. Abia a treia valoare estimată, propusă de dl. Dănilă a fost aprobată”, arată INP. Dănilă a spus că preţul este estimat în funcţie de calitatea materialelor folosite la lucrările de restaurare, dar că în final contează ce rezultă din licitaţie.

Vizualizări: 370

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: