Redimensionarea CEO - rămân unităţile performante

Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Supraveghere din Complexul Energetic Oltenia şi şeful Direcţiei de Privatizare din Ministerul Energiei, a declarat într-un interviu pentru Ziarul Financiar că în companie ar trebui să rămână doar unităţile competitive. În fapt, restructurarea activelor neviabile este o condiţie impusă şi în proiectul noii strategii energetice a ţării. Despre această idee a vorbit şi directorul general Laurenţiu Ciurel, care spunea că societatea ar trebui redimensionată.

Gabriel Dumitraşcu spune că reorganizarea sistemului energetic în acest fel, prin fuziunea SNLO cu termocentralele, nu este cea mai bună variantă şi că înainte ar fi trebuit scoase componentele neviabile. Cert este că indiferent de ideile de reorganizare nici un guvern nu a permis închiderea unor cariere sau termocentrale deoarece ar fi produs mari probleme sociale. Din acest motiv, în România s-a obişnuit să se bage pe gâtul unei companii viabile una neperformantă pentru a evita concedieri masive. La CE Oltenia, pe lângă costurile mari ale unor termocentrale şi cariere, a fost alipit, cu „ajutorul“ lui Gabriel Dumitraşcu, fost director la Termoelectrica, şi termocentrala de la Brăila. O unitate care mănâncă bani şi nu produce nimic. Termocentrala face parte din Electrocentrale Grup, care s-a desprins din Termoelectrica, o companie condusă în trecut de Dumitraşcu. Un alt fost preşedinte al CS din CEO, Marius Untescu, este director la Electrocentrale Grup, firma ce a cuprins active de la Termoelectrica, printre care şi Brăila.  

Rovinariul, performant

„Complexul Energetic Oltenia este un model greşit de aplicare a principiului de integrare verticală. În 2012 au intrat în companie şi capacităţi performante, dar şi unele care nu-şi găseau loc în piaţă nici atunci când preţul mediu era 220 lei/MWh“, a spus Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei privatizare din Departamentul pentru Energie, într-un interviu pentru Ziarul Financiar. Alături era şi afirmaţia şefului pe energie din CEO, Aurel Medinţu, care spunea că: „Acest complex nu poate să funcţioneze decât 3-4 luni pe an la capacitate maximă când are nevoie dispecerul naţional şi Transelectrica“.

Dumitraşcu vine însă cu ideea de a redimensiona activitatea companiei şi de a da la o parte unităţile care nu produc bani. Atunci ar trebui să se scape şi de Brăila, de exemplu. El a explicat pentru acelaşi ziar că acum preţul pe piaţă se situează în jurul cifrei de 165-170 lei/MWh, în timp ce costul mediu de producţie în CEO este de 200 lei/MWh. Dumitraşcu a mai spus că separat termocentralele din complex au posibilitatea de a produce mai ieftin şi că doar cele care produc ieftin trebuie să rămâne în CEO. Cel mai bun cost îl are Rovinariul, 179,1 lei/MWh în primul semestru, şi centrala Craiova II, cu un cost de 168,1 lei/MWh. Dar adevărata restructurare vizează tot mineritul, unde lucrează 14.000 de oameni.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: