Redistribuirea locurilor bugetate trimite studenţii la muncă

Mai mulţi studenţi de la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu sunt supăraţi pe conducerea unităţii de învăţământ care a decis redistribuirea locurilor finanţate de la bugetul statului. Astfel, mai mulţi tineri şi-au pierdut locurile la fără taxă, chiar dacă au obţinut note bune.

Narcis Pătrulescu de 20 de ani din Bumbeşti Jiu, student în anul III la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ este unul dintre studenţii aflaţi în această situaţie. Deşi a mers zi de zi la cursuri şi a învăţat pentru a obţine o medie bună, tânărul s-a trezit că a fost repartizat pe un loc cu taxă, după ce doi ani de zile a ocupat un loc finanţat de la bugetul statului. Narcis, la fel ca şi ceilalţi tineri este nemulţumit. „În anul II am aflat că pot să pierd locul la fără taxă dacă am o medie mai mică decât a celor de la cu taxă. Am crezut la început că este o glumă, eu am învăţat cât am putut, am fost prezent la aproape toate cursurile dar, a fost extrem de greu anul II. Cu o medie de 7,98 am trecut la cu taxă. Voi fi nevoit să renunţ dacă nu îmi găsesc un servici pentru că nu am cu ce plăti taxa de studii, tot din motive financiare voi renunţa şi la Modulul Pedagogic“, spune acesta.

„Trebuia să ştim din primul an şi poate nu alegeam universitatea asta“

Daniela Păsărin este şi ea în aceeaşi situaţie. Studentă în ultimul an la Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea Finanţe Bănci, a avut o medie mai mică cu două sutimi decât o colegă aşa că a pierdut postul finanţat de la bugetul statului. „Nu îmi pot da seama cum s-au gândit să redistribuie locurile la fără taxă. Am terminat în Colegiul „Spiru Haret“ din Târgu Jiu, unde se învaţă carte. Am avut o medie care mă ajuta să ocup un loc şi în centrele universitare mari din ţară, dar, am ales Universitatea “Constantin Brâncuşi„ tocmai pentru că nu îmi permiteam să locuiesc cu chirie în alt oraş. Domnul rector nu s-a gândit că atât eu cât şi alţi studenţi în situaţia mea vom renunţa la facultate din cauză că nu avem cu ce plăti taxa. Trebuia să ştim din primul an şi poate nu alegeam universitatea asta. Acum pentru mine va fi pe locul doi facultatea, prioritate are locul de muncă, m-am angajat imediat cum am aflat, noroc că am avut unde“, a povestit supărată Daniela.

Unii plâng, alţii se bucură…

În timp ce unii dintre studenţi sunt nemulţumiţi că vor scoate bani din buzunar pentru taxă, alţii sar în sus de bucurie. Aflată în faţa avizierului, Andreea sărea de bucurie pentru că a reuşit să treacă la fără taxă.

La fel de fericită este şi Simona. „Este adevărat că nu ni s-a spus despre această situaţie din primul an, dar a fost menţionat în contractul din anul doi. Când am aflat că am şansa să trec la fără taxă, am dat mai multă importanţă facultăţii. Eu fac naveta din Rovinari şi îmi era extrem de greu să plătesc şi taxă, să cumpăr cărţi şi mai mult să pun bani deoparte şi pentru transport. Am avut media în anul doi 8,66“, a spus Simona Ivaşcu, studentă.

Universitatea nu-i ia în calcul

„30% dintre cei care au intrat la una dintre facultăţile Universităţii pe un loc finanţat de la bugetul statului au trecut la cu taxă. S-a ţinut cont de media din anul anterior, a fost ceva cât se poate de corect. Este primul an când are loc redistribuirea locurilor finanţate de la bugetul statului“, a declarat Liviu Neamţu, purtător de cuvânt UCB Târgu Jiu.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: