Reduceri de capacități și mix energetic în cadrul CE Oltenia

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Marius Dumitrașcu, a vorbit într-o emisiune la Tele 3 de măsurile care trebuie luate pentru eficientizarea Complexului Energetic Oltenia. Acesta a spus că managementul trebuie să asigure banii necesari pentru achiziționarea certificatelor de carbon, deoarece ajutorul de stat nu va putea fi acordat. “CEO nu poate funcționa decât cu un management care are viziune, care încadrează societatea în contextul pieței. Asta înseamnă reduceri de capacități, asta înseamnă modificări de capacități, asta înseamnă un mix energetic în cadrul CEO, vorbesc despre diversificarea surselor de combustibil pentru CEO”, a spus Marius Dumitrașcu.

Acesta face parte de la 1 iulie din Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia și spune că societatea ar trebui să își reducă producția în perioadele în care prețul energiei e mic pe piață și nu acoperă costul certificatelor. “Se poate ajunge la un moment dat la ideea că nu este eficient să produci într-o anumită perioadă de timp, tocmai pentru a nu acumula în continuare costuri cu certificatele. În această perioadă de timp se poate lucra în cariere pentru mărirea stocurilor”, a explicat secretarul de stat.

Dumitrașcu a spus că documentațiile pentru exproprieri au durat în medie 4,5 ani la companie, plus timpul necesar pentru avizare la guvern. “Pe termen scurt, și mă refer la perioada 2019 - 2020, o să fie extinse fronturile de lucru. Documentația pregătită de CEO pentru exproprieri a durat în medie 4,5 ani. Există documentații în lucru din anul 2013. Există pe termen scurt șansa deschiderii de noi fronturi de lucru și se va întâmpla, pentru că am reușit și semnarea unui protocol cu Ministerul Mediului. Acolo, din fericire, sunt oameni cu care colaborăm foarte bine. Sunt aproape convins că din luna august vom avea noi fronturi de lucru”, a spus Marius Dumitrașcu.

Secretarul de stat a vorbit și despre faptul că exploatarea cărbunelui trebuie concentrată în carierele rentabile: “În privința strategiilor de exploatare, în doresc să ținem cont doar de raportul preț - calitate. Asta presupune că ne uităm la calitatea cărbunelui, la costul de extracție, la costul de transport, la modul în care cărbunele poate afecta cazanele și la impactul asupra mediului. De acum încolo nu mai putem neglija aceste lucruri și nu le mai putem băga sub preș”.

Marius Dumitrașcu a spus la Tele 3 și cum a plătit CE Oltenia o sută de milioane de lei doar pentru faptul că nu a făcut la timp unele revizii și reparații: “CEO a avut în 2018 costuri de 100 de milioane de lei pentru faptul că nu și-a putut respecta rolul în echilibrare. O prioritate acum o reprezintă reparațiile urgente, care nu au fost făcute, și regândirea planului de investiții în grupurile energetice existente. Dacă tu ești soliticat să dai energie în rețea și nu o faci, ești penalizat. Acest cost pentru CEO în 2018 a fost de o sută de milioane de lei. Vorbim de 20% din valoarea creditului luat. Făcând anumite lucruri la timp, reușești să reduci costurile”.

Cel care speră să devină președinte al Consiliului de Supraveghere a spus că este necesară și revizuirea/rezilierea tuturor contractelor păguboase pentru companie. “Aici mă refer la contractele de prestări servicii, vânzare și achiziție de energie, de gaze naturale și păcură”, a spus Dumitrașcu, trecând apoi în revistă și proiecte pe termen mediu și lung, cum ar fi termoficarea orașelor Turceni și Rovinari, reluarea proiectului Getica pentru captarea carbonului etc.

Vizualizări: 5,241

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: