REGIONALIZAREA(IV): Concentrarea în localităţi mari are multe avantaje

Autorităţile locale din Rovinari spun că s-ar asocia cu orice comună din vecinătate dacă se va impune prin procesul de regionalizare acest lucru. Administratorul public al oraşului Rovinari, Constantin Podaru, este de părere că cel mai bine pentru cetăţenii din comunele învecinate este să facă parte dintr-o localitate mare, care să poată atrage proiecte de anvergură. Orice afiliere a oraşului cu localităţile din zonă este îmbrăţişată de administraţia locală din Rovinari.

Autorităţile publice locale din Rovinari susţin procesul de reorganizare administrativ teritorială. Primăria Rovinari este deja cea care se ocupă de unele aspecte care privesc comunele învecinate. Şeful administraţiei publice a oraşului Rovinari, Constantin Podaru, spune că prin reducerea numărului comunelor, cetăţenii nu vor avea decât de câştigat. „Din punctul meu de vedere, regionalizarea este un lucru bun. Concentrarea într-o singură administraţie, care să fie mult mai mare, este un lucru bun. În prezent starea civilă, partea de cărţi de identitate a oraşului Rovinari deserveşte toate localităţile limitrofe. Spitalul, de asemenea. Avem un program pe salubritate care cuprinde localităţile Bâlteni, Drăguţeşti, Negomir, Fărcăşeşti şi alte comune învecinate. Şi dacă administraţia, primăria, ar trece la noi nu ar fi nicio problemă, pentru că noi considerăm că proiectele mari cu adevărat nu se pot face decât în localităţi puternice şi mari. Cel mai important este ca cetăţenii să aibă de câştigat, cetăţeanul să fie mulţumit. Lucrând pe programe mici e foarte greu să fi băgat în seamă, inclusiv la Bucureşti”, a declarat Constantin Podaru, administratorul public al Oraşului Rovinari.

Cetăţenii din Fărcăşeti vor să devină orăşeni

O parte din cetăţenii din comunele învecinate cer deja autorităţilor locale din Rovinari să le administreze satele. „Noi chiar ne-am bucura să preluăm comunele din zonă. Cetăţenii satelor Roşia, Rogojelu, Timişeni, care ţin de Fărcăşeşti, lângă noi, sunt rupţi din punct de vedere geografic, Cariera Roşia îi desparte de primăria Fărcăşeşti. Vin din ce în ce mai mulţi la noi să ne ceară să treacă de Rovinari. Vorbim despre o comună Fărcăşeşti care, dacă în viitorul apropiat cele trei sate prin referendum vor trece la noi, va rămâne doar cu două-trei sate. Eu merg de foarte multe ori la Bucureşti, depunem proiecte, încercăm să obţinem finanţare, peste tot ni se spune că e foarte uşor pe regiuni, pe localităţi mari”, a precizat Constantin Podaru.

„Avem mai mult de câştigat cu Ardealul”

Constantin Podaru este părere că, pentru cetăţenii din judeţul Gorj, ar fi mai bine dacă ar face parte din regiunea care se va constitui la nivelul Ardealului. „Podaru, olteanul, e clar că nu poate vedea decât ca judeţul Gorj să fie în Oltenia. E o regiune istorică şi pe oriunde mă duc mă mândresc că sunt oltean. Din punct de vedere administrativ cred că în Ardeal ne-ar fi mult mai bine. Gorjul prin relief, prin tot ce are, e mai aproape de judeţele de munte, decât de cele de câmpie. Toţi vorbim laudativ despre ardeleni, despre cum sunt ei, e altceva. Avem mai mult de câştigat dacă am fi cu Ardealul”, a mai spus Constantin Podaru, administratorul public al oraşului Rovinari.  

DISPONIBILITATE

Primarul din Drăguţeşti şi-a exprimat deja acordul pentru o fuziune cu oraşul Rovinari sau cu Târgu Jiu. „Din punctul meu de vedere, ambele variante mi s-ar părea bune. Şi Târgu Jiu, şi Rovinari au un buget mai consistent decât al comunei Drăguţeşti. Ne putem afilia şi spre Rovinari având bazinul carbonifer, o parte din teritoriul Drăguţeşti se află pe raza Rovinariului”, a spus în urmă cu câteva zile Vasile Moşoiu, primarul din Drăguţeşti. 

Vizualizări: 218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: