REGIONALIZAREA(X) Gâlceavă: Pe unde ajung oltenii, sunt şefi!

Unii primari din Gorj susţin procesul de reorganizare administrativ teritorială, alţii se opun vehement. În ediţia de astăzi a ziarului “Pandurul” vă prezentăm opina primarului din Turceni, Dumitru Gâlceavă, în ceea ce priveşte acest proces mult dezbătut în ultima perioadă. Încheiem astfel şirul acestei “mini-campanii” menite să vă arate regionalizarea văzută prin ochii primarilor gorjeni.

Primarul oraşului Turceni, Dumitru Gâlceavă, vede cu ochi buni procesul de reorganizare administrativ teritorială, atâta timp cât cetăţenii vor avea beneficii. „Dacă această regionalizare va apropia fondurile de la Bucureşti, prin acel guvernator, către localităţi eu zic că e un lucru bun, va face mai uşoară accesibilitatea la ele. Dacă la final se vor reduce cheltuielile bugetare cu administraţia publică locală, dacă în acest fel se reduce birocraţia şi plimbatul oamenilor cu avizări cu autorizări şi mai ştiu eu ce, e iarăşi un lucru foarte bun. Plec de la ideea că este o gândire pornită de la practica europeană şi sunt de acord cu ea, dar cu condiţia de a-şi atinge scopul, să ajute cetăţenii”, a declarat Dumitru Gâlceavă, primarul din Turceni. 

Vrea o comasare cu Ioneşti

Oraşul Turceni numără la această dată circa 8000 de locuitori. În contextul în care vor fi desfiinţate localităţile sub 10.000 de locuitori, pentru a rămâne oraş de sine stătător, una dintre posibilităţi este să se asocieze cu o localitate învecinată. Primarul Gâlceavă spune că ia în calcul o comasare cu oricare dintre comunele vecine, însă preferă varianta cu Ioneşti. „Cred că se vor uni mai multe administraţii locale şi criteriul principal va fi vecinătatea. Noi ne-am asocia cu oricine din vecinătate pentru a face 10.000 de locuitori. M-ar interesa să ne înfrăţim cu Ioneşti şi ei ia taxe şi impozite de la Termocentrală. Şi atunci ar veni şi bani. Dacă ne-am înfrăţi cu Borăscu sau Brăneşti care nu prea ia bani de la Termocentrală, ar fi o problemă, dar vom vedea”, a spus primarul Dumitru Gâlceavă.

Autorităţile din Ioneşti refuză

Autorităţile locale din Ioneşti spun că o afiliere la Turceni ar dezavantaja cetăţenii. Preferă o comasare cu localităţile învecinate. „Normal că le-ar plăcea o comasare cu Ioneşti, avem alimentare cu apă, canalizare şi tot ce ne trebuie. Prin prisma faptului că avem de toate s-ar afilia cu noi. Varianta asta nu este prea bună pentru noi, arondaţi la oraş costurile sunt destul de mari, la comună taxele sunt mai mici. Şi aşa cetăţenii sunt amărâţi, le mai trebuie taxe de oraş. Am prefera să ne afiliem cu acele comune care sunt de gradul nostru, de categoria noastră, Brăneşti, Ţânţăreni, Plopşoru”, a spus primarul comunei Ioneşti, Marian Tătaru.

Dacă n-ar mai fi primar...

Primarul din Turceni, Dumitru Gâlceavă, spune că, în contextul în care nu ar mai fi la conducerea localităţii, ar reveni la meseria sa de bază. „Dacă n-aş mai fi primar, aş munci în continuare. N-am avut talent să mă ocup de afaceri. Sunt expert contabil, am experienţă în domeniu şi aş profesa meseria asta. Înainte să fiu viceprimar, primar, am fost director economic la spital”, a precizat Dumitru Gâlceavă.

REGIUNE

„Judeţul Gorj vreau să facă parte din regiunea Olteniei. Fiind oltean, aşa cred că este corect. Până la urmă, noi oltenii am dat dovadă că suntem cei mai buni din România, cred că nici ardelenii nu ne-ar vrea, nu ne-ar accepta pentru că ar avea numai şefi olteni. Pe unde ajung oltenii, sunt şefi, le merge mintea”, a spus primarul Dumitru Gâlceavă.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: