REGIONALIZAREA (VI) Primarul din Ţicleni, împotriva regionalizării

În timp ce unii primari din Gorj văd cu ochi buni procesul de reorganizare administrativ teritorială, alţi edili sunt de părere că în acest fel se va crea o mai mare harababură. Astăzi, ziarul „Pandurul” vă prezintă viziunea primarului din Ţicleni, Radu Constantin, în ceea ce priveşte procesul de regionalizare. Localitatea pe care o conduce riscă să nu mai rămână de sine stătătoare după finalizarea acestui proces.

Oraşul Ţicleni numără la această dată aproximativ cinci mii de locuitori. Număr insuficient pentru a rămâne oraş în condiţiile în care autorităţile de la nivel central vor decide să aplice varianta prin care s-ar reduce numărul oraşelor şi comunelor care au sub 10.000 de locuitori.

Primarul Radu Constantin nu este de acord cu regionalizarea, iar despre o comasare a oraşului Ţicleni cu Târgu-Cărbuneşti, nici nu vrea să audă. Preferă să „fure” câteva sate apartenente de Dăneşti şi Târgu-Cărbuneşti pentru a ajunge la numărul de locuitori suficient. „Mi se pare o anomalie, să se desfiinţeze Consiliul Judeţean sau Prefectura. Vlad Ţepeş a unit ţara Românească cu toate ţinuturile şi noi acum o dezbinăm. Nu ştiu cum va rămâne cu comunele şi oraşele. S-ar putea să afilieze comunele la oraşe ca să facă peste 10.000 de locuitori. Cred că nici Guvernul actual nu prea ştie cum să stabilească criteriile. Eu am posibilitatea să preiau Brătuia care ţine de Dăneşti şi unele care aparţin de Cărbuneşti, precum Floreşteni, Creţeşti, Măceşu, Curteana. Târgu Cărbuneşti poate lua Valea Gilortului şi zona Amaradia, aşa ar putea să facă 60.000 de locuitori. Să ia Jupâneşti, Bărbăteşti, până la Turburea”, a declarat Radu Constantin, primarul din Ţicleni.

Vor să-şi asume comunele sărace

Dacă autorităţile publice din Ţicleni sunt dispuse să  preia o parte din Dăneşti, cele de la Drăguţeşti spuneau în urmă cu câteva zile că exclud orice asociere cu această comună. „Trebuie făcută această regionalizare şi mi s-ar părea normal să mă alipesc şi eu la un pol pozitiv cu un buget consistent. Dacă se lipeşte Drăguţeşti de Dăneşti sau nu ştiu ce localitate, ca într-o căsătorie, dacă pleacă la drum doi săraci sunt terminaţi. N-aş fi de acord niciodată, ar fi contra naturii, trebuie să aparţinem şi noi de cineva care e mai puternic”, a spus Vasile Moşoiu, primarul din Drăguţeşti.

Primarul din Ţicleni spune că şi-ar dori şi o asociere cu celelalte comune învecinate, însă numai dacă ar fi legate de un drum. „N-aş vedea Ţicleni să îl dea de Bâlteni sau de Cărbuneşti. Pot să iau şi Bărbăteşti, Aninoasa, dar numai să le legăm printr-un drum comunal, drumuri sunt, dar sunt forestiere. Sunt de acord să mă aliez cu aceste comune învecinate, cu Târgu Cărbuneşti nu, pentru că n-ar mai rămâne Ţicleni oraş”, a spus primarul din Ţicleni.

Vrea să fie iar director

Deşi speră să nu-şi piardă fotoliul de primar, Radu Constantin spune că, în situaţia în care oraşul Ţicleni nu ar mai rămâne de sine stătător şi vor fi preluaţi de altă localitate, va reveni la vechea meserie, tot pe un post de conducere. „În primul rând, pot să mă duc de unde am venit. Am fost director la o societate din Târgu Cărbuneşti, care face lucrări de suprafaţă, sonde, foreze. Sper totuşi că nu se va ajunge în situaţia în care eu să plec de la primărie, cel puţin nu în mandatul acesta, probabil cu următorul mandat. S-au cheltuit nişte bani în alegeri şi acum să desfiinţăm”.

REGIUNE

S-a născut oltean şi aşa vrea să fie în continuare. Primarul Radu Constantin vrea ca judeţul Gorj să aparţină de regiunea Olteniei. „N-avem cum să aparţinem de Ardeal, eu zic că tot de Craiova rămânem. Aş prefera să facem parte de regiunea Olteniei, pentru că suntem olteni. Cum să ne împreunăm cu ardelenii?”, a comentat Radu Constantin, primarul din Ţicleni.

Vizualizări: 224

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: