Renunțați, domnu' Daju!

Jurnalistul gorjean Narcis Daju a primit prin poștă o amendă de o mie de lei, dată pentru că ar fi intrat în curtea Colegiului Tehnic Motru fără acceptul conducerii școlii.

Chiar în ziua comiterii faptei, jurnalistul a postat filmarea în care se vede clar că a cerut acceptul polițistului local să intre, acesta i-a solicitat jurnalistului să se legitimeze, ceea ce s-a și întâmplat. Daju a prezentat legitimațiile de la România liberă și GorjNews, a spus că vrea să facă niște fotografii în curtea unității. Polițistul local a mers în ghereta lui, a cerut acceptul conducerii și i-a spus jurnalistului că poate intra.

Daju a filmat totul, așa că nu trebuie să credem pe cineva pe cuvânt. Și totuși, jurnalistul a primit acasă o amendă de o mie de lei, dată de polițistul local, care a scris în procesul verbal că, în data de 9 martie, contravenientul a săvârșit următoarele: “În calitate de jurnalist, a pătruns în curtea Colegiului Tehnic Motru, unde a efectuat fotografii, cu încălcarea normelor de acces stabilite de conducerea unității de învățământ, respectiv fără a obține aprobarea conducerii conform regulamentului interior”.

Pe lângă faptul că polițistul local minte în procesul verbal, chiar dacă un jurnalist ar fi sărit gardul școlii să facă două poze, sancțiunea nu ar fi justificată.

Așa ceva nu ar fi fost posibil acum 20 de ani. Pentru că pe vremea aia mai funcționau instituțiile cât de cât, era o urmă de competență pe ici, pe colo, oamenii, cititorii, reacționau la nedreptăți. Și nu doar la nedreptățile care îi afectau pe ei.

Presa a involuat odată cu societatea românească, nu chiar în același ritm, dar cât de cât ține pasul. Ici-colo, câte un ziarist care nu a priceput că timpurile s-au schimbat. Mă uit cu o oarece curiozitate la Narcis Daju și Claudiu Matei, cum se revoltă ei că instituțiile sunt opace, că oamenii care le conduc au ca singur punct comun carnetul de partid. Și societatea îi premiază, își petrece fiecare zeci de ore pe lună prin sălile de tribunal. Pe timpul lor, pe banii lor, pe nervii lor. Daju va contesta probabil procesul-verbal și cu siguranță va câștiga. Dar nu era mai simplu dacă stătea pe net și se prefăcea și el că face presă?

Sigur, o să îmi spuneți că Daju și Matei nu sunt cei mai deontologi ziariști din lume și aveți dreptate. Dar, vă spun din experiența ultimilor ani că financiar este mai rentabil doar să te prefaci că faci presă, decât să faci presă... fie ea și la comandă, cum sunt acuzați din când în când cei doi. Ai mai multă liniște, nu sună telefoanele, nu te înjură nimeni. Nici măcar traficul nu scade.

În momentul în care nu mai crezi în meseria pe care o practici, înseamnă că a venit timpul să te retragi. Ziarul Pandurul va fi preluat în următoarea perioadă de oameni care încă mai cred că presa poate ajuta lumea să fie mai bună. Le doresc succes, chiar dacă știu că societatea va continua să se degradeze și că peste 20 de ani se vor declara dezamăgiți. Nu renunțați, domnu' Daju! Dacă încă mai credeți, continuați. Deși nu știu de unde mai aveți credință. De câți ani încercați să faceți lumină în dosarul spălării operelor lui Brâncuși? Câte sute de mii de euro vi se cer în instanță despăgubiri?

Galerie foto


Vizualizări: 16,609

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: