Am luat-o pe ulei?

După isteria din benzinării, suntem martorii unor noi cozi. De această dată, le vedem în supermarketuri. Oameni disperați care aleargă să-și umple cărucioarele cu ulei. Circulă, deja, pe rețelele de socializare fotografii din mai multe magazine, cu oameni care stau la cozi cu baxuri întregi de ulei.

Totul, după ce a apărut la televizor un analist care n-a făcut decât să mai pună o spaimă pe umerii românilor, și-așa îngroziți de războiul care ne bate la ușă. A spus analistul de la un club al fermierilor că Ucraina dă mai bine de o treime din cantitatea de ulei cerută în toată Europa și, în contextul războiului, noi, românii, vom ajunge să dăm 15 lei pe o sticlă de ulei. De aici și disperarea pe care o vedem prin magazine. Și am văzut-o inclusiv în magazinele din Târgu Jiu, unde uleiul s-a vândut ca pâinea caldă și multe rafturi au rămas goale.

Exact ca în cazul nebuniei din benzinării, de săptămâna trecută, autoritățile reacționează tarziu. Probabil, după ce le-au intrat și lor în feed-ul de pe Facebook fotografiile cu românii cu brațele pline de ulei s-au gândit să încerce să liniștească populația.

Mai întâi, a iesit, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Români, nu vă înghesuiți în magazine. Există stocuri suficiente! Puțin mai târziu, premierul României, în loc să aibă el o poziție, să liniștească românii, n-a facut decât să distribuie pe Facebook o postare în care e citat subalternul lui.

Apoi, a ieșit ministrul Agriculturii: "Putem produce de zece ori mai mult ulei decât avem nevoie!" Și-atunci, de unde iar panică în țară? În final, ANPC a zis: Nu vă lăsați manipulați și nu faceți risipă!

Ca și în cazul combustibilului, românii nu de stocuri sunt îngrijorați, ci mai mult prețurile îi sperie. Iar prețurile, cu război ori fără război, în pandemie sau nu, tot cresc de câteva luni. Și tot cresc. Ca feții frumoși din basme. Cresc într-o lună cât în trei ani. Salariile românilor, în schimb, nu mai cresc. Și poate atunci, stimabili guvernanți, ar trebui să înțelegeți de ce pare uneori că am cam luat-o pe ulei... După atâta stat la coadă la farmacie pentru iod, la pompă pentru benzină și în supermarket pentru ulei, oare ce știre, fake sau nu, ne mai pune la coadă?

Vizualizări: 4,915

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: