De fapt, tot acolo ajungem

A fost o vreme în care mai mult ne văitam de scumpiri, decât le simțeam în buzunare, dar acum nu mai este cazul. Coșul zilnic ne costă azi cu cel puțin 25% mai mult decât anul trecut pe vremea asta.

Mie nu îmi vine să râd de oamenii care au dat buzna în benzinării, când a apărut zvonul că litrul de motorină va ajunge la 11 lei. E un zvon?

Acum trei săptămâni costa 6,5 lei, deja a depășit opt lei, unde va fi peste trei săptămâni? De ce răfluăm ușurați că prețul este “doar” 8 lei?

Este interesant faptul că o astfel de isterie a prețurilor se crează în doar câteva minute în toată țara. Și că un episod identic a fost acum o săptămână în Bulgaria. Probabil că cineva testează puterea rețelelor sociale de a influența oamenii.

Pe de altă parte, erau toate premisele pentru o panică generalizată. Prețul la pompă a crescut de la o zi la alta, în ultimele săptămâni. Riscul unui război este real, chiar dacă nu iminent, și am văzut la vecinii din Ucraina ce înseamnă să vrei să fugi și să nu ai cu ce.

Piața combustibililor din România este controlată în mare măsură de companii rusești și îl tot auzim pe Cîțu că nu mai vrea să vadă ruși.

Da, a fost ciudat să vezi oameni cu damigene, cu saci de plastic sau tomberoane pe care le-au umplut cu motorină. Te și întrebi unde or fi toate aceste “bombe”. La fel, a fost ciudat să vezi bolizi de o sută de mii de euro în coadă, pentru o economie de 10 euro.

Dar, sunt firme care se duc în cap din cauza creșterii prețului la motorină, sunt oameni al cărui trai a fost extrem de afectat, pentru că depind de navetă.

Guvernul trimite controale în benzinării, dar problema este mult mai profundă. Iar promisiunea că va scădea accizele tot neonorată.

Vizualizări: 2,418

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: