Restaurarea operelor brâncușiene, tot în întârziere. „Nu ni se prăbușește Brâncuși în cap!”

Deși vizibil afectate de trecerea timpului, intemperii și lipsa intervențiilor, operele brâncușiene vor mai avea de așteptat până când vor trece prin mult promisa restaurare. Autoritățile așteptau să se ocupe de proiect Institutul Național de Patrimoniu, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar cei de la Centrul „Brâncuși” promit să ia ei frâiele și să facă un alt proiect ca să poată restaura sculpturile de la Târgu Jiu. Oricum, „nici vorbă să ni se prăbușească Brâncuși în cap”, spune directorul instituției care monitorizează operele marelui sculptor.

Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, scaunele din piatră ori Coloana fără Sfârșit ar fi trebuit de multă vreme să fie restaurate. Acest lucru a tot fost amânat și nu s-a mai întâmplat.

Autoritățile recunosc întârzierea, dar vin cu noi promisiuni. „Proiectul ar fi trebuit întocmit de ceva vreme, mult mai devreme decât data la care suntem acum. Nu este finalizat. Cei de la Institutul de Patrimoniu ar fi trebuit să se ocupe de acest proiect, dar am decis să ne ocupăm noi, Centrul și autoritățile, de prima parte a proiectului pentru restaurare. Am propus o întâlnire cu actuala conducere a INP pentru a fixa niște termene clare pentru finalizarea acestui proiect de restaurare”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”.

Chiar dacă Doru Strâmbulescu admite că lucrările trebuie restaurate pentru că prezintă semne de degradare, a dat asigurări că nu sunt puse în pericol.

„Nu sunt foarte grave în sensul că s-ar dărâma opera, că, vezi Doamne, ni se prăbușește Brâncuși în cap. Nici vorbă de așa ceva. Noi monitorizăm cu atenție tot ce se întâmplă astfel încât să fim siguri că opera nu este în pericol. Trebuie restaurată și adusă pe linia de plutire, dar nu este în pericol”, a mai declarat Strâmbulescu, la 1 Plus TV.

Anul 2022 ar trebui să fie și anul în care să aflăm dacă Ansamblul Calea Eroilor, din Târgu Jiu, va avea vreo șansă de a fi inclus în Patrimoniul UNESCO.

Vizualizări: 813

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: