Reţea de falsificatori de carduri, anihilată de DIICOT Gorj

Opt tineri au fost arestaţi ieri de către procurorii şi poliţiştii DIICOT din Gorj pentru că au golit diferite bancomate cu carduri false. Cardurile clonate au fost folosite şi în Gorj, dar şi în restul ţării, suspecţii folosindu-le şi pe teritoriul Uniunii Europene, volumul total al prejudiciului nefiind încă ştiut. Ancheta a pornit în urma reclamaţiei unui gorjean, în urmă cu nouă luni.

Ieri dimineaţă, când încă nu se luminase de ziuă, circa 160 de poliţişti din mai multe zone ale ţării au primit ordinul de percheziţiona nu mai puţin de 20 de domicilii, la care se aflau membrii ai grupării pe care o filau de luni de zile. În operaţiune au fost mobilizaţi poliţişti din Dolj, Gorj, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, Direcţia Generală de Combatere a Crimei Organizate, precum şi jandarmi din Dolj, coordonatorul întregii operaţiuni fiind un procuror DIICOT de la Gorj. Operaţiuni similare au avut loc şi la Ploieşti, filiera fiind mult mai amplă decât poate părea la o primă vedere. Zeci de poliţişti au descins în cursul dimineţii la Craiova, Bucureşti, Ploieşti şi Rovinari, făcând aproape 20 de percheziţii domiciliare la membrii grupării respective. Descinderile au fost realizate doar după ce anchetatorii au avut dovezi certe că unul dintre membrii grupării aduce de la Ploieşti la Craiova un colet cu 31 de sckimmere, dispozitive artificiale de clonat cardurile bancare. "În dimineaţa zilei de azi, în urma supravegherii operative, a fost reţinut transportatorul coletului, în interiorul căruia au fost identificate cele 31 de dispozitive confecţionate artizanal în scopul copierii datelor de pe cardurile bancare. Simultan cu interceptarea coletului, au fost efectuate 19 percheziţii domiciliare în Craiova, o percheziţie în comuna Malu Mare, judeţul Dolj, o percheziţie în Bucureşti şi o percheziţie în comuna Păuleşti, judeţul Prahova", conform unui comunicat de presă.

Reclamaţia unui gorjean a scos la iveală reţeaua

Ancheta este derulată de procurori DIICOT de la Gorj întrucât primele cercetări în prinderea reţelei respective au fost făcute la Târgu Jiu. Un gorjean a reclamat la începutul anului că i-au dispărut din conturi banii pe care îi avea, în baza acelei plângeri poliţiştii şi procurorii DIICOT derulând o anchetă care a durat nouă luni, timp în care au fost identificaţi toţi membrii reţelei.

Tinerii reţinuţi ieri sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de aderare şi constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, accesul fără drept la un sistem informatic, punerea la dispoziţie fără drept a dispozitivelor informatice şi cauzarea unui prejudiciu patrimonial prin modificarea de date informatice. Toate acestea le pot aduce până la 20 de ani de puşcărie. Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca în timpul cercetărilor să mai descopere şi alţi posibili membri ai reţelei, până acum fiind probate infracţiunile pentru 14 membri ai grupării, şase dintre ei fiind anchetaţi în libertate.

Au păgubit şi străinii

Informaţiile făcute publice până acum arată că gruparea reţinută în cursul zilei acţiona atât în România, cât şi pe teritoriul Uniunii Europene. Spania, Italia sau Elveţia sunt doar o parte din ţările în care gruparea acţiona fără probleme, golind bancomatele străinilor fără ca anchetatorii să aibă prea multe semne sau indicii despre autori.

Anchetatorii nu au calculat încă prejudiciul, dar estimează că suma sustrasă din bancomate cu carduri false este foarte mare. Poliţiştii au ridicat în urma percheziţiilor domiciliare atât aparatură de clonat carduri, cât şi calculatoare şi cinci autoturisme de lux, precum şi diferite sume de bani. Cu excepţia autoturismelor, restul bunurilor confiscate au fost aduse la Biroul Gorj al DIICOT, acolo unde sunt audiaţi şi membrii reţelei. "Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţele membrilor grupului infracţional organizat, au fost identificate şi ridicate în vederea cercetărilor zeci de cititoare de carduri, guri de bancomat, peste 100 de carduri clonate, două autoturisme de lux, sume de bani şi bijuterii, componente de dispozitive de skimming, suporturi de memorie, unităţi centrale de calculator, înscrisuri şi documente de transfer bancar, bunuri în valoare de peste 200.000 euro. După efectuarea percheziţiilor domiciliare, opt dintre învinuiţi, membrii ai grupului infracţional organizat, au fost conduşi la sediul DIICOT-Biroul Teritorial Gorj, în vederea audierii de către procurorul de caz şi dispunerii de măsuri legale", se mai arată în comunicatul de presă.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: