Reţetele compensate, plătite din banii farmaciştilor

Farmaciile gorjene vor elibera tot mai puţine medicamente pe reţete compensate. Plafonul farmaciştilor este cu mult scăzut, motiv pentru care eliberarea mai multor reţete compensate îi obligă pe aceştia să scoată bani din buzunarul lor, deja gol. Lunar, pentru a acoperi valoarea acestor tipuri de reţete, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj are nevoie de rectificări ale bugetului.

Farmaciştii din Gorj, care au eliberat reţete compensate şi gratuite, dar care au depăşit plafonul impus de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj nu îşi vor mai recupera banii de la CAS. În această situaţie sunt în special marile farmacii. „Nu s-au înregistrat ca datorii ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate către farmacii decât valoarea reţetelor în limita plafonului acordat. Dacă s-a dat peste plafon, acelea nu au fost cuprinse spre a fi decontate cândva. Spre sfârşitul anului trecut s-au dat reţete mai mult la nivelul farmaciilor de lanţ, care şi-au permis să epuizeze stocurile care le aveau pe reţete gratuite şi compensate. Dar nici ei nu au avut posibilitatea de a înregistra facturile aferente acestor reţete la CAS. Nu se ştie dacă se vor deconta vreodată”, declară Ileana Dumitrescu, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Gorj.

Valoarea reţetelor compensate într-o lună ajunge la peste 35 de miliarde de lei vechi, iar CAS Gorj nu dispune decât de 20 de miliarde de lei în această lună. Astfel, Casa de Asigurări de Sănătate nu are decât să recurgă la o nouă rectificare de buget, aşa cum se întâmplă în fiecare lună. „Chiar în cursul lunii trecute a venit o rectificare pentru a acoperii valoarea reţetelor compensate şi gratuite. În cazul acestei luni aşteptăm o nouă rectificare. Dar probleme nu sunt doar la noi ci la nivel naţional. Lună de lună avem nevoie de rectificări, însă o să vedem ce bani primim şi în funcţie de asta stabilim dacă ne ajung o lună, două, sau chiar tot anul. O să vedem câţi bani ne vin”, declară Daniel Şurlea, director relaţii contractuale CAS Gorj.

Farmaciştii susţin că este destul de greu să se încadreze în plafonul impus de CAS, însă din cauza faptului că pot risca să dea banii de la ei pentru aceste reţete sunt nevoiţi să respecte dispoziţia Casei de Asigurări de Sănătate Gorj.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: