Reţetele: gratuite la medic, cu bani la farmacie

Unele dintre reţete sunt gratuite doar cu numele pentru că cei care beneficiază de ele trebuie să scoată bani din buzunar când îşi ridică medicamentele de la farmacie. Cu toate că reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate susţin că elevii, studenţii şi bolnavii cronici beneficiază de reţete gratuite, farmaciştii le cer bani atunci când îşi ia medicamentele.

Reţetele gratuite sunt numai pe hârtie pentru că, la farmacie, ele se plătesc. „Prin lege sunt precizate clar persoanele care beneficiază de reţete gratuite şi compensate. În categoria persoanelor care primesc reţete gratuite intră elevii, studenţii şi bolnavii cronici iar de reţete compensate beneficiază pensionarii şi cei care îşi plătesc contribuţia la sistemul de sănătate”, a declarat Cosma Dumitrescu, directorul economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

„Nu este vina farmaciştilor“

Reţetele gratuite se transformă la farmacii în reţete compensate pentru că beneficiarii trebuie să mai scoată bani din buzunar pentru a-şi achita medicamentele. S-a ajuns în această situaţie pentru că de cele mai multe ori preţul de referinţă al medicamentelor stabilit de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este mai mic decât preţul de comercializare. „Este ceva normal ca reţetele gratuite să se plătească aşa pentru că preţul de referinţă al medicamentelor stabilit la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este de cele mai multe ori mai mic decât preţul normal de comercializate. De exemplu, dacă preţul de referinţă la un medicament este de cinci lei iar preţul de comercializare este de şapte lei, beneficiarul reţetei trebuie să plătească o diferenţă de doi lei. Asta este situaţia şi noi nu avem ce să facem pentru că acest lucru se întâmplă peste tot şi nu este vina farmaciştilor”, a declarat Ileana Dumitrescu, preşedinta medicilor de familie din Gorj.

Foarte puţini gorjeni care beneficiază de reţete gratuite nu plătesc atunci când îşi ia medicamentele pentru că, în majoritatea cazurilor, ei sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar. „Eu sunt studentă şi ar trebui să beneficiez de reţete gratuite dar să ştiţi că nu este aşa. Degeaba scrie pe reţetă că este gratuită pentru că de fiecare dată plătesc şi mi se spune că trebuie să plătesc o substanţă dintr-un medicament care este mai scumpă dar nu mi se pare normal. De ce se mai numesc reţete gratuite dacă nu sunt şi trebuie să mai plătim- Dacă ne ducem la farmacie fără bani că ştim că sunt gratuite, ce facem-”.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: