RETROCEDĂRI: Târgujienii cer terenurile de sub grădiniţe şi blocuri!

Sute de gorjeni aşteaptă să fie despăgubiţi după ce pe terenurile lor au fost construite blocuri sau instituţii publice. Oamenii speră că îşi vor primi banii mai uşor după ce, săptămâna trecută, Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru Legea retrocedărilor. Numai la Primăria Târgu Jiu au fost depuse aproximativ 1200 de notificări din partea cetăţenilor care îşi revendică terenurile şi construcţiile luate de comunişti. Printre imobilele revendicate se află şi trei grădiniţe de pe raza municipiului.

Nu doar primăriile vor pierde construcţii şi terenuri importante, ci şi Direcţia Silvică Gorj, care speră să mai rămână măcar cu 90 de mii de hectare de pădure.

Gorjenii care au avut de suferit prin măsurile luate în urmă cu 70 de ani speră să fie despăgubiţi mai uşor odată cu asumarea răspunderii Legii retrocedării. „De peste aproximativ 3 ani aştept să fiu despăgubit de către primărie pentru un teren pe care acum se află o construcţie a statului. Mi s-a spus că dosarul e la Bucureşti, însă până acum nu am primit nici un leu. Poate se înlesnesc despăgubirile după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru Legea retrocedărilor”, a declarat Adrian Ciobanu.

Referitor la despăgubirile financiare, Victor Ponta a precizat că beneficiarii care au deja titlu de despăgubire, dar care din 2011 n-au mai primit nimic pentru că s-au terminat acţiunile la Fondul Proprietatea, vor primi despăgubirile în cinci ani, ceilalţi în şapte ani, iar cesionarii vor obţine doar 15% din diferenţa între preţul plătit proprietarului şi valoarea de despăgubire. 

Revendică grădiniţe şi cartiere

La Primăria Târgu Jiu au fost depuse aproximativ 1200 de notificări de către cetăţenii care au rămas fără terenuri şi construcţii în regimul comunist. „În momentul de faţă, avem depuse 1199 de notificări. De asemenea, mai avem de soluţionat încă 336 de notificări în cazul cărora mai trebuie aduse acte doveditoare. Notificările sunt atât pe construcţii, cât şi pe terenuri. Avem revendicate şi terenuri ocupate de cartierele de locuinţe, motiv pentru care multe din dispoziţiile de soluţionare privesc acordarea de despăgubiri, dosarele fiind trimise la Bucureşti în vederea stabilirii cuantumului pentru despăgubire. Din câte ştim noi, prin asumarea răspunderii Legii retrocedării se va umbla la modalitatea de despăgubire”, a declarat Adrian Şcheau, consilier juridic în cadrul Primăriei Târgu Jiu. Printre cele revendicate de către foştii proprietari se află şi trei grădiniţe. „Au fost revendicate 2 grădiniţe de pe strada Siretului, iar un caz mai deosebit îl reprezintă Grădiniţa Nr. 15 de pe strada 11 Iunie, restituită de instanţele de judecată în natură. Din punctul nostru de vedere, litigiul nu este încă încheiat. Vom încerca recuperarea grădiniţei respective întrucât considerăm că nu este proprietatea persoanei care îl revendică”, a precizat Adrian Şcheau.

Mii de hectare de pădure retrocedate în Gorj

Direcţia Silvică Gorj a pierdut aproximativ 120 de mii de hectare de pădure după anul 1990, în favoarea foştilor proprietari. „La data de 1 ianuarie 1990, Direcţia Silvică Gorj avea o suprafaţă de 231 de mii de hectare de pădure de stat, iar în urma retrocedărilor mai avem doar aproximativ 112 mii de hectare de pădure. Procesul de retrocedare continuă, permanent vin hotărâri judecătoreşti de punere în posesie. Sperăm să rămânem măcar cu 90 de mii de hectare de pădure”, a declarat Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj. Reprezentanţii instituţiei aşteaptă să vadă care vor fi modificările aduse Codului Silvic, odată cu asumarea răspunderii Legii retrocedărilor. „În momentul de faţă, până apare noul Cod Silvic, toate pădurile de stat şi cele preluate pe bază de contract de administrare sau prestări servicii de la persoanele fizice şi juridice sunt supuse regimului silvic. Avem aproximativ 48 de mii de hectare preluate pe bază de astfel de contracte, pe care se fac amenajări silvice conform regimului silvic. La nivelul judeţului Gorj există şi suprafeţe de pădure pentru care proprietarii nu au încheiat contracte de pază, însă aceştia riscă amenzi cuprinse între 10 şi 50 milioane de lei vechi”, a mai precizat Ovidiu Cârstoc.

LEGE

Guvernul şi-a asumat, săptămâna trecută, răspunderea în faţa Parlamentului pe Legea retrocedărilor. Premierul Victor Ponta a spus că parcurile şi spaţiile verzi nu se retrocedează, iar şcolile şi spitalele restituite proprietarilor nu-şi pot schimba destinaţia zece ani. Totodată, retrocedarea islazurilor nu se poate face decât în urma unui referendum în comunităţile locale respective, iar pentru suprafeţele forestiere Guvernul va realiza un Cod silvic.

Vizualizări: 273

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: