Romanescu: CCM-ul Termo Rovinari e valabil în CEO

Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, George Romanescu, a declarat că cei 19 mii de angajaţi de la Complexul Energetic Oltenia au un contract de muncă valabil. Este vorba despre cel de la Termocentrala Rovinari.

Subiectul este unul disputat. Sindicatele spun că acest contract, cel de la Rovinari, este aplicabil tuturor angajaţilor, invocând legea 67/2006 privind transferul angajaţilor la o altă unitate. Pe de altă parte, directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că acest lucru nu este posibil. În urma discuţiilor cu specialişti s-a ajuns la concluzia că semnatarul contractului, adică CE Rovinari, nu mai există în urma fuziunii, de unde rezultă că nici contractul colectiv de muncă nu ar mai fi valabil. Ciurel a mai spus că dacă acest contract ar fi valabil, atunci protestele ar fi ilegale.

Şeful ITM George Romanescu a menţionat că acest contract este valabil pentru toţi salariaţii: „Rămâne valabil contractul cel mai avantajos, adică cel de la Rovinari, care e valabil până în martie“. Romanescu a mai adăugat că speră ca noul contract să fie încheiat până la începutul lunii februarie.

CCM-urile, obligatorii

După ce negocierile pentru un contract colectiv de muncă în CEO au făcut atâta vâlvă, conducerea ITM Gorj a decis ca toate firmele care au peste 21 de salariaţi să aibă contract colectiv de muncă. Acesta a realizat şi o statistică ce arată că în 2012 doar 121 de firme au avut contract colectiv de muncă. „Contractele colective sunt obligatorii pentru societăţile care au mai mult de 21 de angajaţi.

În anul 2012 am avut înregistrate la ITM 121 de contractele colective de muncă şi am decis să dăm drumul unor notificări, către toate societăţile care au 21 de angajaţi să înceapă demersurile pentru negocierea unui contract colectiv de muncă“, a declarat George Romanescu.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: