Romii refuză serviciile de protecţie socială

Foarte puţine persoane de etnie romă aflate într-o situaţie dificilă acceptă să fie cuprinse într-un serviciu specializat de tip rezidenţial, în principal din cauza mentalităţii. Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal din Târgu-Jiu, spune că nici mamele rome care sunt nevoite să-şi crească singure copiii nu prea sunt de acord să primească ajutor specializat şi preferă să se întoarcă în rândul comunităţii.

În prezent, din cele 7 mame aflate în centru, doar una este de etnie romă. Milosteanu spune că este o situaţie frecventă: ‚Nu pot spune că femeile de etnie romă au condiţii mai bune decât româncele şi de aceea nu vor să stea în centru, dar au pur şi simplu altă concepţie şi cred că-şi pot rezolva mai uşor problemele în şatră. De obicei, pe parcursul anului, din cele 17-18 mame care caută refugiu la noi, doar 3-4 sunt de etnie romă”.

Copiii preferă străzile

Din păcate, acelaşi lucru se întâmplă şi cu persoanele care cerşesc, mai ales dacă este vorba despre copiii. Micuţii aflaţi la cerşit pe străzile din municipiu refuză cu îndârjire să-şi lase ocupaţia, în schimbul unei mese calde şi al unui adăpost deasupra capului. Gheorghe Milosteanu spune că toate încercările de a-i aduce în centru sunt zadarnice: „Când vedem copiii cerşind la colţul străzii, încercăm să vorbim cu ei şi să-i convingem să vină în cadrul centrului de zi, unde pot beneficia de educaţie şi de condiţii normale de trai. Însă când aud de aşa ceva, o iau la fugă, pentru că au fost deja educaţi prost de alţi adulţi şi sunt obişnuiţi să se mulţumească cu foarte puţin”. Copiii refuză să vină la centru nu pentru că nu şi-ar dori să se bucure de o copilărie cât de cât normală, ci de teamă, pentru că în cele mai multe cazuri, ei au fugit de acasă şi se află sub falsa protecţie a unor persoane care nu fac altceva decât să-i exploateze.

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: