Rromii din Meteor ameninţă cu blocarea termocentralei Paroşeni

Mare gâlceavă ieri printre rromii din Meteor care s-au adunat ieri pe o stradă din cartier pentru a-şi spune nemulţumirea faţă de o licitaţie organizată de termocentrala Paroşeni pentru vinderea câtorva sute de tone de fier vechi şi cupru. Afacerea e de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi, iar de aici şi interesul nemulţumiţilor pentru sutelor de tone de fier vechi ce pot fi transformate uşor în bani.

Licitaţia a avut loc marţi în Valea Jiului şi a fost câştigată de firma unor rromi din Sibiu, pe care rromii din Meteor îi acuză de încălcarea legii. Aceştia spun că nu au fost lăsaţi să participe şi ei la licitaţie şi îşi acuză concurenţii că au dat şpăgi de miliarde de lei altor firme interesate de valorificarea fierului vechi. "Dacă îl prindem pe ţiganu' de la Sibiu, cu toporul îl luăm de la poarta fabricii. Ce a căutat el să ia fabrica la care am lucrat noi până acum, ce, noi ne-am dus la el în judeţ să-i facem probleme? Pe ai noştri nu i-a lăsat acolo, iar el a dat ciubuc miliarde de lei ca să câştige" spunea ieri Mariţa Stănescu, interesată de fierul vechi de la Paroşeni.

Stănescu: Nu se poate să rămână lucrurile aşa

Rromii din Meteor susţin că ei nu au fost acceptaţi la licitaţie şi nici nu au primit din şpăgile împărţite de concurenţii de la Sibiu. Ei cer acum reluarea licitaţie şi declară că, în caz contrar vor bloca poarta termocentralei Paroşeni pentru a împiedica firma din Sibiu să plece de acolo cu fierul vechi. Rromii nemulţumiţi susţin că licitaţia a fost câştigată cu 2,1 miliarde lei, deşi fierul vechi şi cuprul poate fi valorificat, spun aceştia, cu peste 20 de miliarde. "Au fost băieţii mei cu firmele lor, au luat caietele de sarcini şi i-au scos afară, nu i-au lăsat la licitaţie. Mi-au spus că au şi dat în ei că au venit cu badagarjii după ei. Au venit ţiganii  la mine că nu au fost lăsaţi la licitaţie, iar acum trebuie făcut ceva. Păi, vă daţi seama, ăi de la Sibiu au câştigat cu 2,1 miliarde lei vechi, au dat şpăgi de vreo 4-5 miliarde şi tot fierul ăla de acolo, cu cupru cu tot, gândit ca fier vechi, face vreo 28 de miliarde. Uite cum se fură economia ţării. Păi noi, ăştia din Meteor, dădeam până la 7-8 miliarde la stat, aşa statul pierde că s-a licitat doar un pas de 100 de milioane şi de la 2 miliarde s-a încheiat la 2,1 miliarde. Ai noştri nu au avut voie şi cu asta basta, dar nu se poate să rămână lucrurile aşa", spune Valentin Stănescu, un om de afaceri din Meteor.

Ţiganii din Meteor depun plângere la DNA

Un echipaj al Poliţiei Municipale s-a deplasat în Meteor, rromii dând însă asigurări că nu vor crea probleme la Târgu Jiu, ci în Valea Jiului, în cazul în care nu se reia licitaţia. Un reprezentant al acestora a plecat la Bucureşti pentru a depune plângere la DNA, în speranţa deschiderii unei anchete. "Mie, Toma Mihai, preşedinte al Alianţei Rromilor, mi s-a oferit suma de 100 de milioane ca să nu mai plec la Bucureşti şi să depun plângere. M-au sunat rude ale celui de la Sibiu care a câştigat licitaţia şi mi-au propus târgul acesta, pe care, normal, l-am refuzat. M-am dus la DNA, am fost la IGP şi o să mai merg şi la alte instituţii ca să depun reclamaţii pentru că noi tot credem că licitaţia se poate relua", spune Toma Mihai, unul dintre liderii etniei.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: