Ruşeţ cere viitorului Guvern credite fără dobândă pentru disponibilizaţi

Senatorul PDL Ion Ruşeţ consideră că viitorul Guvern trebuie să aibă în vedere zonele miniere şi nevoia de a crea aici noi locuri de muncă. Parlamentarul democrat-liberal a prezentat în plenul Senatului o declaraţie politică în care vorbeşte pentru prima dată despre un "genocid economic, social şi moral" înregistrat în zonele miniere în ultimul deceniu, după masivele disponibilizări de la sfârşitul anilor 90.

"Închiderea minelor afectează direct situaţia socială şi materială a disponibilizaţilor, influenţând negativ şi situaţia tinerilor. Aceştia nu au nicio şansă în ceea ce priveşte opţiunea locului de muncă. Au fost cheltuite fonduri imense pentru închiderea minelor, fără a se veni cu alternative la vidul economic creat în aceste zone. Există ţări ale Uniunii Europene care continuă să aloce subvenţii mineritului. Este chiar o politică a Uniunii, de a nu se crea o dependenţă totală de importuri, mineritul continuând să primească un anumit nivel de subvenţii. Directivele Uniunii Europene acceptă respectivele subvenţii până în anul 2010, cu flexibilitate şi după acest an.

Sute de scrisori de la oameni fără slujbă

Dacă restructurarea se impune din exterior, măsurile de diminuare a impactului social ar trebui să constituie o prioritate pentru guvernanţi. Guvernul trebuie să intervină prin măsuri de reglementare şi prin alocare de fonduri orientate spre aceste zone ajunse defavorizate. Elemente cheie, precum: investiţii în zonă, dezvoltarea de alternative economice durabile, alternativă pentru noi locuri de muncă, reconversie profesională şi acordare de credite fără dobândă, necesare iniţierii de afaceri pentru disponibilizaţi, sunt doar câteva puncte care ar trebui prioritar luate în calcul de guvernanţi", Ruşeţ, care este şi lider sindical, spune că regiunile miniere depind în proporţie de 50% de activităţile miniere şi energetice, el afirmând în declaraţia sa politică faptul că în Uniunea Europeană există ţări care subvenţionează activitatea minieră. Exploatările şi termocentralele din Oltenia nu beneficiază de aproape un deceniu de subvenţii de la stat, senatorul PDL susţinând că, în lipsa subvenţiilor, Guvernul trebuie să aloce fonduri spre zonele defavorizate pentru a crea noi locuri de muncă. Parlamentarul a menţionat în plenul Senatului că sumele compensatorii primite de disponibilizaţi nu pot să ajungă o veşnicie, declaraţia respectivă fiind făcută şi după ce Ruşeţ a primit la cabinetele sale parlamentare sute de persoane, în special mineri disponibilizaţi, care i s-au plâns de problemele pe care le au de când şi-au pierdut locurile de muncă.

Reconversia forţei de muncă

"Prin HG nr.103/2004, Guvernul a adoptat unele măsuri pentru restructurarea activităţii de producere a energiei electrice şi termice pe bază de lignit, prin înfiinţarea complexelor energetice Craiova, Turceni, Rovinari, ca societăţi comerciale pe acţiuni de producere a energiei electrice şi termice pe bază de lignit şi de exploatare a minelor şi carierelor de lignit, la care acţionar este statul, prin Ministerul Economiei. Complexele energetice au fost create prin unirea termocentralelor cu minele de cărbune de la care se aprovizionau. Cele trei complexe energetice reprezintă cele mai mari termocentrale pe cărbune ale României, fiind şi cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor la care produc energie electrică. Cei mai importanţi agenţi economici din zona minieră a Olteniei, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Complexele Energetice Rovinari şi Turceni, de altfel cele mai mari din ţară, realizează 70% din producţia naţională de lignit energetic şi produc aproximativ 40% din energia electrică.

Întreruperea activităţii capacităţilor de producţie în industria minieră a devenit principalul generator de şomaj, fiind dintre cele mai afectate zone în ceea ce priveşte creşterea ratei şomajului. Pentru diminuarea dezechilibrului creat ar trebui luate măsuri cu efect imediat, de reconversie a forţei de muncă şi revitalizare a acestor zone prin atragere de investiţii. În actualul context economic, zonele miniere sunt regiuni în declin industrial, fapt care ar fi trebui să determine Guvernul să se pregătească pentru plasarea de noi activităţi economice", mai precizează senatorul în declaraţia sa.

Vizualizări: 88

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: