„PNL nu se poate întinde mai mult decât plapuma”

Guvernul care va conduce România în 2010 va fi unul de dreapta, iar din el vor să facă parte şi liberalii. La nivel de judeţ, democrat-liberalul Ionel Manţog afirmă că PNL trebuie să ştie bine cât de mare îi este plapuma pe care singur şi-a croit-o de-a lungul ultimilor ani. De partea cealaltă, Dan Ilie Morega se bucură pentru faptul că partidul său a acceptat începerea negocierilor cu PDL, lucru care poate sta la baza unei viitoare colaborări guvernamentale.

Şeful de campanie electorală al PDL Gorj, Ionel Manţog, spune că liberalii au fost invitaţi la guvernare şi anul trecut, opţiunea de a rămâne în opoziţie fiind doar a lor. Acesta afirmă că o majoritate parlamentară de dreapta, care să includă şi PNL, poate asigura României măsurile de reformă de care aceasta are nevoie. Manţog declară că PNL trebuie doar să se întindă atât cât îi e plapuma pe care singur şi-a croit-o prin trimiterea PDL în opoziţie în 2007 şi prin colaborarea cu PSD în anii care au urmat, inclusiv în ultimele două săptămâni de campanie electorală la alegerile prezidenţiale.

"PNL a fost invitat la guvernare şi în 2008 şi li s-a făcut o invitaţie şi anul acesta. Premierul Emil Boc a spus că "invităm, dar nu aşteptăm" şi cred că aceasta este formula corectă. PNL nu e în postura de a pune condiţii, mai ales de a avea funcţia de prim-ministru după ce cel nominalizat de ei a îmbrăcat săptămâna trecută geaca roşie a PSD. O majoritate de dreapta, cu PNL în ea, este benefică pentru adoptarea măsurilor de reformă de care are nevoie România. Condiţia este ca PNL să înţeleagă că nu se poate întinde mai mult decât îi e plapuma pe care singur şi-a croit-o prin felul în care a tratat PDL din 2007 încoace şi prin alianţa cu PSD, mai ales că e un partid perceput ca fiind condus de lideri manevraţi din spate de oameni de afaceri ca Patriciu sau Vântu", afirmă Manţog.

Morega: „Eu personal nu doresc niciun ciolan pentru mine“

Dan Ilie Morega apreciază ca foarte important faptul că între PNL şi PDL a fost deschisă calea negocierilor. Liderul liberalilor din judeţ spune că cele două partide pot să guverneze împreună după ruptura din 2007, el afirmând că PNL Gorj a dorit, prin reprezentanţii săi, ca partidul să intre la guvernare, nu să rămână în opoziţie. Morega spune că a depus în acest sens la Bucureşti lista cu membrii Delegaţiei Permanente de la Gorj care au optat pentru negocieri cu PDL, nu pentru rămânerea în opoziţie.

"Am depus la nivel central liste cu membrii Delegaţiei Permanente  şi punctul de vedere al fiecăruia, doar doi fiind împotrivă şi trei abţinându-se, dar ei reprezintă organizaţii slabe, care nu au avut nici 100 de voturi în alegeri. Se deschide acum calea negocierilor pentru a intra la guvernare, nu pentru a rămâne în opoziţie. Indiferent de poziţia mea, eu nu pot decât să exprim voinţa celor de la baza partidului. Avem condiţia aceasta cu preşedintele partidului să fie premier, dar nu este o condiţie de netrecut. În negocierile cu partidele se va găsi o soluţie care să fie coagulator al forţelor politice aflate în Guvern pentru a scoate ţara din criză. Trebuie să avem acum înţelepciunea de a pune mai presus interesul naţional decât cel de grup sau de partid. Sper într-un făgaş pozitiv al negocierilor. Eu personal nu doresc niciun ciolan pentru mine, ca să nu se spună că de asta vrea PNL la guvernare, din contră, trebuie să înţelegem cu toţii că nu mai suntem în situaţia din 2007-2008 şi că va fi o guvernare în perioadă de criză", declară Morega.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: