Ruşeţ crede că minerii şi energeticienii nu au motive să protesteze

Fostul sindicalist Ion Ruşeţ, acum director la CE Oltenia, a declarat la Radio Infinit că sindicatele nu au făcut tot ce e posibil pentru a rezolva problemele, referindu-se că ar fi fost nevoie de mai mult... dialog. În acelaşi timp, el spune că în Contractul Colectiv de Muncă se spune că se reanalizează adaosul lunar, nu că se majorează. După „reanalizare“ administraţia a hotărât să nu acorde mai mult cu 100 de lei.

Reporter: Sindicatele anunţă miting cu 3.000 de mineri în Piaţa Prefecturii. Este necesar?

Ion Ruşeţ: Cred că protestul nu-şi are rostul. Cred că la masa negocierilor lucrurile pot fi rezolvabile. Am plecat de la şedinţa comisiei mixte administraţie - sindicate cu impresia că nu s-a dorit rezolvarea problemelor, cu toate că există disponibilitate de dialog. La masă contează argumentele şi nu ameninţările. Cred că prin atitudinea avută de colegii de la sindicat nu s-a dorit să se rezolve aceste probleme. Cred că protestele sunt puţin forţate. Negocierile sunt singurele care rezolvă micile dezacorduri.

Rep.: Liderii FNME acuză administraţia de încălcarea contractului colectiv de muncă.

I.R.: Contractul de muncă nu a fost încălcat. Că sunt anumite aspecte care trebuiau să fie negociate în a doua jumătate a anului 2015, cum este cel legat de adaosul salarial, la care părţile s-au obligat să reanalizeze acest adaos în luna iulie. Şi repet, să reanalizeze şi contractul e semnat de toate federaţiile.

Rep.: Credeţi că mitingul e organizat de Marin Condescu? Acum are voie să se ocupe.

I.R.: Nu am asemenea informaţie şi nici nu sunt sigur că domnul Condescu şi-a reluat activitatea în cadrul FNME. Acest lucru se va vedea joi, dacă va fi la miting. Nu mă pronunţ, pentru că nu am informaţii din interiorul decidenţilor de la FNME.

Rep.: Credeţi că vor strânge 3.000 de oameni?

I.R.: Acest aspect e discutabil. Depinde cum transmiţi informaţia, dacă spun: noi  am făcut tot ce e posibil şi administraţia nu, poţi la o primă evaluare să fii crezut. Dar, repet, sindicatele nu au făcut tot ce e posibil pentru a rezolva problema. Cred că intenţionat au lăsat această portiţă pentru a avea manifestări de stradă. Ce e în spatele acestor manifestări, vedem în viitor.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: