Ruşeţ: După listare începe procesul de privatizare majoritară

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Ion Ruşeţ, a declarat că este îngrijorat de soarta CE Oltenia, mai ales după declaraţia premierului Victor Ponta. Premierul a spus că CE Oltenia va fi privatizat după ce va fi pus pe picioare din punct de vedere economic. Ruşeţ a mai spus că este tot mai evident că după listarea a 15% din acţiunile firmei, prin aport de capital, va urma privatizarea majoritară.

Liderul sindical Ion Ruşeţ este sigur că după listarea pe bursă a CE Oltenia, în 2014, urmează privatizarea majoritară. „Există preocupare faţă de declaraţia premierului şi bineînţeles faţă de scrisoarea de intenţie către FMI. Acea scrisoare care clară. Înainte de privatizarea majoritară se va trece la listarea pe bursă a unui pachet de 15% cu termen iunie 2014. Deci, trebuie să ne gândim la privatizare după listarea pe bursă. Practic vor fi două etape şi există îngrijorare“, a spus acesta.

Ion Ruşeţ crede că ultimele probleme din federaţie au scopul de a găsi salariaţii fără reprezentare, fără cineva care poate negocia pentru ei condiţii bune de muncă sau de disponibilizare. „Ne gândim dacă nu cumva tot ce se întâmplă acum are scopul de a găsi sindicatele cu oameni care să nu aibă experienţa negocierii unui plan social, în cazul unui proces de privatizare. Se doreşte ca cineva să fie capabil să-i reprezinte în procesul de privatizare? Lucrătorii vor să mai fie reprezentaţi?“, se întreabă liderul.

Sindicalistul a menţionat că previziunile la CE Oltenia sunt sumbre.  „Deocamdată eu ştiu în felul următor. Se vorbeşte de 300 de pensionari în cursul acestui an şi primele luni ale anului viitor. Iată că sunt 300 de locuri de muncă ce dispar. Discutăm de oameni care nu intră în nici un program de restructurare. În momentul de faţă nu avem o notificare a companiei, dar eu am o informaţie că planul de management al domnului director general Ciurel există reducerea locurilor de muncă şi se vorbeşte de cifra de 2600 până în 2017“, a declarat Ruşeţ. El a amintit şi de modificarea ordonanţei 36 privind venitul de completare, acordat de guvern, în cazul concedierilor colective de la minim 1000 de persoane, ceea ce înseamnă că cei de la CE Oltenia nu vor primi de la stat decât ajutor de şomaj şi plăţi compensatorii de la companie.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: