Ruşeţ: Nu e treaba sindicatelor să se amestece în numirile politice

Declaraţii dure, în premieră, între senatorul PDL Ion Ruşeţ şi liderii sindicatelor din minerit. Susţinut de sindicatele miniere pentru a ajunge senator, Ruşeţ le dă acestora o palmă, declarând că nu este treaba sindicatelor să comenteze numirile politice de directori, care au loc la complexurile energetice. Replica a venit după ce secretarul general al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), Gheorghe Etăgan, i-a recomandat lui Ruşeţ să nu uite că şi el a plecat din rândul sindicaliştilor şi i-a cerut să nu mai facă promisiuni de funcţii politice atâta timp cât sindicaliştii luptă pentru păstrarea actualelor locuri din minerit. Scandalul a pornit după ce preşedintele UNPR Gorj Marius Vlaicu a primit o funcţie de director în CE Rovinari.

Un întreg scandal a pornit între sindicaliştii din minerit şi preşedintele PDL Gorj, Ion Ruşeţ, după ce acesta a fost de acord ca UNPR Gorj să primească funcţii în domeniul energetic şi minier din Gorj în baza unui protocol. Gheorghe Etăgan, secretarul general al USMO, susţine acţiunile întreprinse de sindicaliştii de la Rovinari şi spune că vor lupta pentru ca aceste noi departamente să nu fie înfiinţate la nivelul companiilor miniere. „În condiţiile în care noi abia ne luptăm să păstrăm locurile de muncă şi în condiţiile în care sunt sute de dosare ale persoanelor expropriate care aşteaptă să li se dea un loc de muncă la SNLO sau la complexuri, este imposibil să acceptăm numiri politice. Sunt întru totul de acord cu acţiunea lui Mitrescu şi a lui Golea de a merge la Ariton şi sunt convins că tot politicul va rezolva această situaţie”, a declarat Gheorghe Etăgan, secretarul general al USMO.

Liderul PDL Gorj, criticat dur de sindicate

Etăgan a criticat dur şi atitudinea lui Ion Ruşeţ cu privire la aceste numiri, recomandându-i acestuia să nu uite că şi el a plecat tot din rândul sindicaliştilor. „Îi amintesc pe această cale domnului Ruşeţ să nu uite că şi el a plecat tot din rândul oamenilor şi să nu mai promită funcţii unor persoane care nu au nici o legătură cu mineritul”, a adăugat Etăgan.

Ion Ruşeţ nu se lasă intimidat şi spune că de vină pentru aceste neînţelegeri este lipsa dialogului social la nivelul unităţii. „Este puţin anormală această reacţie, e adevărat că vorbim de membrii ai UNPR, dar vorbim de persoane care au în spate activitate recunoscută în conducere. Sindicatele vorbeau cu voce dură că nu este bine să discutăm de management privat la companiile energetice. Se ştie că la un management care nu este privat poate interveni politicul. Cred ca sindicatele nu au cuvânt de decizie în numirile administrative“, a spus acesta.

Ruşeţ: „Au mai fost numiri politice”

Mai mult, Ruşeţ spune că au mai fost numiri politice la CE Rovinari, însă sindicatele nu au spus un cuvânt, referindu-se la consilierul directorului general, Nicolae Cilibiu. „Sindicatele ar trebui să se orienteze pe problemele pe care le au dânşii, pentru că vor avea parte si de acum înainte de provocări. Ştim că au mai fost numiri politice la complex şi nu au sărit ca acum”, a declarat Ion Ruşeţ.

Acesta a fost întrebat şi de numirea secretarul partidului, Nicolae Cilibiu, despre care a spus că a fost corect făcută: „Cilibiu are vechime în minerit lucrând la mina Urdari şi fiind unul din expropriaţii din zona Rovinari cu mult teren“.

Sindicaliştii i-au spus lui Ruşeţ că poate nu ar fi avut nimic împotrivă dacă omul care ar fi venit pe funcţie ar fi fost suficient de pregătit în domeniu. „Complexul are nevoie de specialişti. Domnul Cilibiu are vechime în domeniu, a venit la complex din acest domeniu. Am mai spus-o, nu cred că acest complex are nevoie de funcţii de dragul de a avea, avem nevoie de oameni pregătiţi”, a adăugat Marin Golea.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: