Ruşeţ spune că din iulie vor fi disponibilizări. Vezi de ce!

Fostul senator PD-L Ion Rușeț, revenit recent la sindicate, în funcția de prim-vicepreședinte al Federației Naționale Mine Energie, a declarat că durata contractelor pe care CE Oltenia le-a încheiat cu prestatorii la început de an este scurtă și crede că se urmărește disponibilizarea câtorva sute de oameni. Rușeț amintește că în contractul de fuziune scrie foarte clar: nu se pot face concedieri mai devreme de un an de la înființare. În iulie, calea este liberă.

Ion Rușeț afirmă că până la această oră au fost încheiate contracte cu prestatorii pentru o perioadă de 3, 4 sau 7 luni. Companiile miniere obişnuiau să încheie contracte pe perioade de la 1 la 4 ani. Faptul că acum se încheie contracte pe doar câteva luni arată faptul că vor fi schimbări în această vară, de care deocamdată nu suntem informaţi. Unii cred că este vorba chiar de o posibilă privatizare.

Afirmațiile lui Ruşeţ se confirmă. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Complexul Energetic Oltenia a atribuit o serie de contracte pentru închirierea unor utilaje, pentru o perioadă de 3 luni.

O primă licitație acordată SC TPSUD SA BÂLTENI se referă la închirierea a unui număr de 71 de utilaje de construcții, cu operator, pentru desfășurarea activității în cadrul EMC Jilț pentru o perioadă de 3 luni începând de la 1 ianuarie 2013. Licitația se ridică la 3,277,666.26 RON.    

Aceeași firmă va încasa de la EMC Rovinari 3,175,640 RON pentru închirierea a 72 utilaje, tot pentru o perioadă de 3 luni.

Și Mina Motru a închiriat cinci utilaje de la firma SC TPSUT SRL MOTRU . Pentru acestea va plăti 728,544 RON, iar perioada de contractare este cuprinsă între o lună și 12 luni.  

„Loviți pastorii și turma se va risipi”

Sindicalistul Ion Rușeț spune că se urmărește denigrarea sindicatelor pentru ca disponibilizările care urmează să fie făcute mai ușor. Primii care ar avea de suferit sunt prestatorii. „A lăsa această companie fără reprezentare serioasă, după data de 1 iunie 2013, atunci când există posibilitatea şi spectrul unor măsuri mult mai grele pentru lucrători, nu este în regulă. Pot să facă disponibilizări, conform legii 67, nu pot fi făcute timp de un an de la înfiinţarea companiei. Se doreşte ca mişcarea sindicală să fie tot mai slabă după 1 iunie 2013. Nu degeaba contractele de prestări sunt făcute pe 3, 4 sau 7 luni. Asta e întrebarea pe care o adresez eu administrației. Dacă le pui cap la cap ne îndreptăţeşte să spunem că, de fapt, se urmează dictonul: loviţi păstorii şi turma se va risipi”, a spus Rușeț.

Acesta mai are o explicație. „Este o supoziție de a mea. S-ar putea ca spre finalul anului să le diminueze contractele, fără să-i prevină, așa cum s-a întâmplat la Jilț și atunci se ajunge la concedieri. La expirarea contractelor va fi deja vară și atunci este posibil să fie cerere redusă de cărbune și nu mai au nevoie de ei. Deci, asta întreb, de ce se fac pe 3, 4 sau 7 luni?”, a declarat Rușeț.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: