S-a descoperit metoda care întinerește celulele pielii cu 30 de ani

Oamenii de știință de la Institutul Babraham al Universităţii Cambridge au dezvoltat o metodă regenerativă care întinerește celulele pielii. Aceştia au restabilit funcţia celulelor mai bătrâne atât de mult încât o persoană pare cu 30 de ani mai tânără.

Cercetătorii din cadrul programului de cercetare Epigenetică al Institutului Babraham Camrbridge au reușit să restabilească parțial funcția celulelor mai bătrâne, precum și să întinerească pielea care ajunge să nu mai reflecte vârsta biologică.

Cercetarea ar putea revoluționa medicina regenerativă iar noua metodă se bazează pe tehnica premiată cu Nobel pe care oamenii de știință o folosesc pentru a produce celule stem. Tehnica presupune ștergerea completă a identității celulelor prin oprirea reprogramării la o parte din proces. Asta le-a permis oamenilor de știință să găsească echilibrul exact între reprogramarea celulelor, făcându-le mai tinere din punct de vedere biologic, și posibilitatea de a-și recăpăta totodată funcția celulară specializată.

Shinya Yamanaka a fost primul om de știință care a reușit să transforme celulele normale, care au o funcție anume, în celule stem, care au capacitatea deosebită de a se dezvolta în orice alt tip de celule. Procesul complet de reprogramare a celulelor stem se face în aproximativ 50 de zile, folosind 4 molecule cheie denumite factorii Yamanaka.

Noua metodă, denumită „reprogramare tranzitorie în faza de maturare”, expune celulele la factorii Yamanaka timp de  13 zile. În acest moment, modificările legate de vârstă sunt eliminate, iar celulele îşi pierd  temporar identitatea. Celulelor reprogramate parțial li s-a dat timp să se dezvolte în condiții normale pentru a se vedea dacă funcția lor specifică de celule cutanate a revenit.

Analiza genomului a indicat că celulele și-au recăpătat caracteristicile celulelor pielii (fibroblaste), iar acest lucru a fost confirmat prin observarea producției de colagen în celulele reprogramate.

Vizualizări: 1,555

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: