S-au declarat romi să intre mai ușor la Academia de Poliție. Explicația lui Nelu Pavel!

Liderul Partidei Romilor din Gorj, Nelu Pavel, a dat explicații în scandalul celor doi tineri din Tismana, care s-au declarat romi pentru a intra mai ușor la Academia de Poliție. Romii au locuri speciale, unde mediile de admitere sunt mai mici. Inspectoratul Județean de Poliție Gorj a anunțat că face o anchetă, dar Pavel spune etnia nu poate fi dovedită, ci doar declarată.

Liderul romilor din Gorj, Nelu Pavel, a explicat cum poate oricine să obțină un document care să ateste că aparține etniei rome. Asociația pe care o conduce le-a eliberat și celor două familii din Tismana documente că sunt romi.

Acestea au fost eliberate în baza unei declarații notariale. Cel puțin una dintre familiile implicate acum în scandal ar fi susținut că bunicii ar fi fost romi. „Nici în certificatul de naștere și nici în buletin nu scrie asta și nu poate nimeni să demonstreze apartenența etnică. În momentul când un tânăr își declară apartenența etnică și verbal, și scris, și vine cu o declarație notarială că își declară apartenența etnică, eu cred că nu este nicio problemă. Eu nu pot să controlez omul. 60-70% din etnicii romi nu mai vorbesc limba romani. Câți țigani sunt în instituții și la nivel național, și județean, care nu își declară apartenența etnică? Nu este nicio rușine să-ți declari apartenența”, a spus Nelu Pavel. 

Doi tineri din Pocruia, Tismana, au candidat pe locurile de romi la Academia de Poliție prezentând aceste adeverințe. Unul a fost admis, celălalt a picat la proba sportivă. „Chiar vă rog să veniți la organizația noastră, să vedeți câți tineri sunt care sunt mai albi și mai deschiși la culoare, sunt blonzi, albi, cu ochii albaștri și sunt romi. Acum, când el spune că bunicul, bunica au fost romi, eu nu pot să-i contrazic. E dreptul fiecăruia să declare, să spună. De aici încolo nu mai e problema mea”, a încheiat Nelu Pavel. 

Vecinii celor două familii nu știau că acestea provin din rândul romilor. "Știm ambele familii, îi știm și pe copii. Nu sunt țigani. Sunt români. Sunt albi toți. Nu știu cum să spună că sunt romi", a spus o femeie din Pocruia.

Nici măcar primarul nu știa că tinerii ar fi romi. „Îi cunosc pe amândoi. Ne cunoaștem între noi. Nu am știut până acum că sunt de etnie romă. În Tismana sunt declarați romi în jur de 38 de oameni. Nu făceau parte din cei care s-au declarat de etnie romă. Nu știu care este substratul, probabil obținerea unui avantaj, e clar, de pe urma declarării ca și etnie romă. Noi avem în Tismana comunităti aproape compacte de romi, în zona urbană, pe strada Depozitului și în satul Celei, acolo sunt în jur de 800 de persoane care sunt de etnie romă, dar nu și-au declarat apartenența la această etnie", a declarat Marian Slivilescu, primarul orașului Tismana.

În acest caz, polițiștii din Gorj au început cercetări, alături de procurori. "În urma verificărilor desfășurate, polițiștii gorjeni s-au autosesizat și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, in rem, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu", a transmis Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. 

Vizualizări: 4,968

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: