S-au descoperit forme de viață complet noi, roboţii vii

Xenoboții sunt primii „roboți vii” care sunt capabili să se autorepare, fiind creaţi din celule stem de broască. Noile mașinării biologice pot fi folosite în domenii diverse, de la eliminarea deșeurilor radioactive la colectarea plasticului din oceane și în medicină, relatează CNN.

Roboții au dimensiuni sub un milimetru, fiind suficient de mici pentru a călători şi în corpul uman. Se pot deplasa, pot înota, pot supraviețui mai multe săptămâni fără hrană și se asociază în grupuri pentru a lucra.

Sunt „forme de viață complet noi”, spun specialiștii de la Universitatea din Vermont, care au realizat xenoboții în colaborare cu Universitatea Tufts. Unul dintre roboții minusculi are două picioare mici, iar altul o gaură în mijloc pe care cercetătorii au transformat-o într-un marsupiu folosit pentru a căra diverse încărcături. „Acestea sunt forme de viață complet noi. Nu au mai existat pe Pământ”, a declarat Michael Levin, directorul Centrului de Cercetare Allen de la Universitatea Tufts din Medford, Massachusetts. Acesta susţine că este vorba de organisme vii și programabile care, datorită caracteristicilor unice, pot fi folosiți pentru a combate poluarea cu microplastic din oceane, să localizeze și să digere materialele toxice, să transporte medicamente în corp sau să elimine depunerile de pe artere, cele mai mari vase de sânge din corpul omenesc.

Concret, xenoboții arată ca niște pete mișcătoare de culoare roz, nuanța fiind aleasă în mod deliberat, pentru că pot fi folosiți ca mașinării biologice. Roboții tradiționali se degradează în timp și afectează mediul, pe când xenoboții sunt prietenoși cu mediul și mai siguri pentru corpul uman. Ei pot fi folosiți pentru a ajuta cercetătorii să obțină mai multe informații din biologia celulară, pentru studii privind sănătatea umană,  defecte congenitale, traumatisme, maladii degenerative și longevitate.

Organismele vin cu propria sursă de hrană, depozite de proteine sau lipide, trăiesc puțin mai mult de o săptămână și nu se pot reproduce, nici evolua, mai spun cercetătorii, dorind astfel să înlăture eventualele îngrijorări în acest sens.

Vizualizări: 6,893

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: