S-au ieftinit paşapoartele pentru animale

Fermierii din judeţul Gorj vor plăti mai puţin pentru paşapoartele originale ale animalelor şi mai mult pentru duplicatele acestora. Paşapoartele se procură doar de la Direcţia Sanitar-Veterinară, iar preţurile acestora sunt unice la nivel naţional. În ceea ce priveşte crotalierea animalelor, aceasta poate fi realizată şi de către asociaţiile de crescători din care fermierii fac parte.

Fermierii gorjeni vor plăti mai puţin pentru paşapoartele originale ale animalelor, potrivit unui ordin al ANSVA, intrat recent în vigoare. “La nivel naţional au apărut noutăţi în privinţa identificării animalelor. Paşapoartele acestora se eliberează numai de către Direcţia Sanitar-Veterinară, iar preţurile sunt aceleaşi pentru toată ţara: 10 lei un paşaport original şi 25 lei un duplicat. Această măsură a fost luată pentru că valoarea paşaportului era diferită de la un judeţ la altul. „Dacă paşapoartele originale s-au ieftinit de la 10 lei la 5 lei, duplicatul s-a scumpit de la 10 lei la 25 lei, tocmai pentru a-i face pe fermieri să aibă mai multă grijă de cele originale”, a declarat Vasile Popescu, şeful Serviciului Sănătate Animală din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.

Potrivit legislaţiei în vigoare deţinătorul de animale are următoarele obligaţii: să coopereze cu medicul veterinar pentru ca toate animalele să fie crotaliate; să declare orice fătare, moarte, dispariţie sau furt a oricărui animal în maxim 7 zile; să anunţe când cumpără sau vinde animalele.

CROTALIERE

Deţinătorii trebuie să îşi suporte costul crotaliilor care se aplică animalelor. Crotalierea se poate şi prin intermediul asociaţiilor de crescători. “Preţul unui crotaliu simplu este de 5 bani, iar cel al unui crotaliu electronic, la ovine şi caprine, este de circa 6 lei. Crotalierea este obligatorie atât pentru comerţul extracomunitar cât şi pentru prasilă”, a precizat Vasile Popescu.

DOCUMENTE

În timpul mişcării animalelor, deţinătorii trebuie să aibă asupra lor documentele: paşaportul (în cazul speciei bovine); cartea de exploataţie; formularul de mişcare şi certificatul de sănătate al animalului.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: