Să mai încercăm şi aşa…

Guvernul Ungureanu este gata de intrat la învestitură. Premierul l-a prezentat şi l-a lăsat până luni să fie hărtănit de cei care ştiu tot ce mişcă sub soare. Până acum mari lucruri murdare nu s-au aflat despre noii miniştri ai celui mai tânăr guvern postdecembrist. Nici nu cred că se vor afla până luni pe principiul că atunci când au fost aleşi presupun că cineva s-a uitat şi în dosarele lor să citească la timp ceva ce ar fi putut fi compromiţător.

O observaţie demnă de luat în seamă este aceea că nici un ministru nu este sărac, mulţi dintre ei deşi foarte tineri bucurându-se de o avere considerabilă moştenită de la părinţi sau făcută chiar de ei. Asta mă face să presupun că în lunile care vor urma, dacă vor fi învestiţi, nu se vor deda ca flămânzii la tot felul de ciordeli cum s-a mai întâmplat pe ici pe colo în guvernările anterioare. Misiunea lor este foarte clară. Nu vor avea timp pentru lansarea de proiecte noi, vor trebui să păstreze stabilitatea, să respecte angajamentele cu organismele internaţionale şi să organizeze alegerile.

Presa internaţională nu este nici elogioasă cu noii miniştri, dar nici ostilă, ceea ce pentru noul guvern poate fi un început bun. Mai rămâne să vedem dacă vor reuşi să primească învestitura de la parlamentarii români. Faptul că pentru prima dată puterea dă oficial o şansă tinerilor şcoliţi peste mări şi ţări să arate ce pot, chiar dacă pentru scurt timp, este o mişcare deşteaptă pe care electoratul nu are cum să n-o perceapă pozitiv. Menirea lor este bineînţeles şi aceea de a mai şterge din erodarea PDL şi din percepţia negativă cauzată de măsurile de austeritate necesare, dar impopulare.

Dacă va trece şi cred că va trece, chiar dacă va fi nevoie să-i aducă pe targă pe unii din parlamentari, s-ar putea să ne placă atît de mult de acest guvern încât după alegeri să ne tot străduim să dăm jos guvernele rezultate din compoziţia Parlamentului. Şi asta numai să putem ajunge la acest fel de Guvern de tehnocraţi coloraţi politic, dar format din oameni tineri, neîmbătrâniţi în rele.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: