Salariaţii prestatorilor, primii sacrificaţi în restructurarea CE Turceni

Muncesc de mai bine de zece ani pe salarii de şase milioane de lei vechi. Nici nu îndrăznesc să viseze la zecile de milioane cu care pleacă acasă lunar miile de salariaţi ai complexului energetic pentru care prestează servicii. Erau mulţumiţi că aveau un loc de muncă, pe care îl vor pierde în aceste zile. Este vorba de 34 de oameni care lucrează la o firmă privată ce avea în grijă Staţia de apă de la Godineşti, ce aparţine de Complexul Energetic Turceni. La finele săptămânii trecute, oamenii au primit preavizele şi li s-a spus că în locul lor vor veni angajaţi de la complex.

Sindicatele şi administraţia din complexul Turceni au decis ca, pentru reducerea numărului de concedieri, să renunţe la unii prestatori şi să preia activităţile executate de aceştia. Salvarea unora a însemnat practic sacrificarea altora, iar drama rămânerii fără un loc de muncă s-a mutat doar de la unii la alţii. Plătesc această restructurare oameni care şi-au făcut bine treaba şi pe bani putini.

La firma prestatoare lucrau 34 de angajaţi cu salariu minim pe economice, însă de la CE Turceni vor veni numai 20 de oameni care vor deservi staţiile de epurare, atât de la Godineşti, cât şi de la Strâmba. Dintre aceştia 10 sunt specialişti, iar 10 deservenţi. Conducta de apă Godineşti-Mătăsari este investiţia complexului, pe care până acum Consiliul Judeţean Gorj a refuzat să o preia.

„Lasă 40 de copii pe drumuri“

Ion Udrescu, inginer şef la Secţia de Transport-Servicii Jilţ, a precizat că decizia de renunţare la serviciile oferite de angajaţii SC Stânjenelul SRL face parte din planul de reducere a cheltuielilor la Complexul Energetic Turceni. “În urma programului de reducere a cheltuielilor la CE Turceni au fost reziliate contractele cu această societate. Am adus alte persoane din cadrul complexului pentru a se obişnui cu activitatea care se desfăşoară la staţie”, a precizat Ion Udrescu.

Cei 34 de angajaţi ai Staţiei de pompare şi alimentare cu apă potabilă din Godineşti s-au trezit vineri că sunt în preaviz. Scandalul a început vineri dimineaţa când cei de la CE Turceni au venit la lucru câteva zile mai devreme pentru a se familiariza cu noul loc de muncă. Nu au stat foarte mult prin prejmă, fiind alungaţi de actualii angajaţi. „Am lucrat 12 ani la staţie, lucrăm în condiţii grele, cu substanţe toxice şi acum ne aruncă fără să se gândească deloc la noi. Avem copii de crescut, rate la bănci, lasă 40 de copii pe drumuri. Nu vrem prime, nu vrem salarii mărite. Vrem doar să muncim, chiar şi pe şase milioane de lei, pe cât lucram până acum”, a spus Petre Băbău, şeful Staţiei de pompare şi alimentare cu apă potabilă din Godineşti.

Cei care sunt nevoiţi să plece acum acasă spun ca cei care îi vor înlocui nu au nici măcar pregătirea necesară. „Noi am făcut cursuri la Vâlcea pentru a munci aici, pe banii noştri. Cei care ne vor înlocui nu ştiu ei de tratarea apei, ştiu poate de tratarea cărbunelui. Sunt puse în joc vieţile a peste 20.000 de oameni, pentru că se lucrează cu substanţe periculoase. Plus că vor avea un salariu mai mare de trei ori faţă de salariul pe care noi îl primim”, a spus Ion Nistor, operator chimist.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: