Salariile din CE Oltenia, condiţionate de vânzările de energie

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a vorbit la o emisiune tv despre variantele pe care le oferă liderilor de sindicat participanţi la negocierile pentru contractul colectiv de muncă. Acesta a explicat de ce se pune problema renunţării la o parte din facilităţile de care beneficiază cei peste 19.000 de angajaţi ai CE Oltenia, chiar dacă fondul de salarii creşte cu 3%. Directorul Ciurel a spus că nu scad salariile şi nu se fac concedieri în 2013. Una peste alta, Ciurel propune acordarea unor „pachete“ cu prime şi sporuri babane, dar numai în cazul în care este realizată o anumită producţie.

Deşi profitul companiei pe 2012 ar putea ajunge undeva la 2500 de miliarde lei vechi, situaţia economică nu este tocmai roz, Ciurel declarând că acest profit ar putea fi unul mincinos argumentând că, în aceste mii de miliarde se regăsesc şi banii pentru retehnologizări şi alte lucrări de reparaţii, pe care nu i-a folosit deoarece grupurile complexurilor au funcţionat la capacitate maximă tot anul.

„Ce vreţi, locul de muncă sau 60 de sporuri?”

Laurenţiu Ciurel a vorbit despre problema iscată în jurul tăierii unor sporuri şi prime, prinse la acest moment în contractele celor patru societăţi ce au format CEO. Acesta pune problema la modul, ori faceţi cum spun, ori vor fi restructurări! Ciurel propune tăierea a o parte din cele 60 de sporuri şi prime, dar care s-ar putea regăsi în două "pachete" de care minerii şi energeticienii vor beneficia doar în condiţiile în care rezultatele financiare la jumătatea, respectiv sfârşitul anului, vor fi cele programate.„Eu îi întreb pe oameni: ce doriţi, păstrarea a 60 de sporuri şi facilităţi sau păstrarea locurilor de muncă? Cred că este mult mai important să păstrăm locurile de muncă. Noi pornim negocierile de la două premise: nu concediem oameni şi nu tăiem din salarii. Problema este cu facilităţile, care se ridică acum la 463 de milioane de RON şi propunerea noastră este să se taie 100 de milioane. Per ansamblu în buget fondul de salarii este mai mare cu 3%, dar este vorba de o nouă viziune, de un management competitiv. Fiecare ramură va beneficia de două pachete anuale: minerit 1 şi minerit 2, energie 1 şi energie 2. Dacă până în august ne-am propus de exemplu o producţie de 12,7 TW şi am atins-o, atunci se eliberează pachetele minerit 1 şi energie 1. La fel pentru partea a doua a anului. Cu alte cuvinte, în buget avem prins un venit mediu să zicem de 4.000 de lei, din care 3.300 este sigur. Dacă rezultatele sunt bune şi se eliberează primul pachet, vor avea 3.700, dacă sunt foarte bune vor avea 4.000“, a declarat directorul Laurenţiu Ciurel la Acces Tv.

Răuţ se crede un bun organizator

Cu alte cuvinte, în buget va fi prins un buget de salarii mai mare cu 3% decât anul trecut, dar practic banii vor ajunge în buzunarele angajaţilor numai în anumite condiţii. Surse sindicale susţin că pentru 2013 a fost contractată o cantitate mică de energie, comparativ cu anul trecut, astfel că respectivele "pachete" vor rămâne numai pe hârtie.

Pe acelaşi interval orar, dar la alt post de televiziune se afla directorul de resurse umane, Ion Răuţ, care declara că nu vor fi reduceri la facilităţile salariaţilor. „Mediul de informare este infestat cu informaţii mincinoase. Nu se taie nimic din facilităţi, noi negociem pe un buget de salarii care este mai mare cu 3% decât anul trecut. Este vorba de o reaşezare a sporurilor şi facilităţilor pentru a fi redirijate către lucruri care ne interesează, cum ar fi stimularea sectoarelor direct productive. Acum, chiar şi tinerii preferă să lucreze direct la birouri, nu găseşti pe cineva să-l pui şef de atelier. Pe bună dreptate, oamenii aleg ce se plăteşte mai bine, adică munca la birou. Ori noi vrem să schimbăm asta. Nu au existat măsuri de stimulare pentru ca tinerii să îşi dorească aceste posturi productive“, a declarat Ion Răuţ.

Acesta a menţionat că negocierile din acest an sunt cele mai bine organizate, din 1990 încoace. „Au fost cele mai bine pregătite negocieri din ’90 încoace, cu toate evaluările, statisticile, comparaţiile şi analizele necesare ca să se ajungă la soluţii. Am făcut oferte clare, concludente, nu am avut un răspuns clar din partea cealaltă. Să spună: nu suntem de acord, dar avem altă soluţie. Nu au avut nicio soluţie, doar că nu sunt de acord“, a spus Răuţ la Gorj TV.

CE SPUN SINDICATELE

Liderii de sindicat nu acceptă propunerea venită din partea conducerii CE Oltenia, pe motiv că la încheierea CCM-ului vor să aibă drepturi clare, stipulate printr-un document, nu să se roage „să nu bată vântul sau să nu plouă“. „În contractul de muncă trebuie să avem lucruri clare, nu să scriem acolo că dacă... Nu pot sau dau 100 de milioane de lei fără să am certitudinea că-i primesc înapoi. E ca şi cum aş da vrabia din mână pe cioara de pe gard“, a declarat Constantin Mitrescu.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: